21 d’octubre, Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans

Des de 2009, activistes, professionals de la salut, així com institucions públiques, sindicats i organitzacions polítiques de tot el món estem lluitant per la retirada de la classificació de qualsevol procés de trànsit entre gèneres dels principals manuals diagnòstic de trastorns mentals en psicologia i psiquiatria.

Aquests manuals de diagnòstic van fer desaparèixer com a malaltia l’homosexualitat, quan l’OMS hi va incloure, el 17 de maig de 1990, els trastorns d’identitat sexual, on trobem el trastorn d’identitat sexual en la infantesa, el transsexualisme, el trastorn d’identitat sexual en l’adolescència i edat adulta, entre d’altres. I així, en totes les actualitzacions del manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals (DSM), on en els trastorns d’identitat de gènere s’hi va incloent i excloent tot allò que no se cenyeixi als patrons culturals associats a la masculinitat i feminitat que estan arrelades en la nostra societat fa tants anys.

Si bé el 2019 l’OMS va suprimir la disfòria de gènere per convertir-la en incongruència de gènere, aquesta modificació que ha d’entrar en vigor el 2022, no satisfà les persones trans.

Des de la UGT de Catalunya exigim:

  • La despatologizació de la transsexualitat i que aquesta se suprimeixi de les llistes de malalties mentals, juntament amb altres variants d’identitat de gènere no binàries.
  • La regulació dels drets trans a través d’una llei trans, de manera que es millori el text presentat al Congrés dels Diputats, i una llei especifica d’àmbit català que inclogui totes les facetes de la persona.
  • Aprofitar la negociació col·lectiva per obligar les empreses a incloure protocols antidiscriminació i d’inclusió del fet trans. Fer dels centres de treball un lloc d’inclusió i no d’exclusió.
  • Facilitar la incorporació al món del treball de totes aquelles persones trans que han quedat fora del mercat laboral amb mesures actives per a la reincorporació.
  • Poder utilitzar el nom sentit mentre s’estigui pendent de modificació registral.

El juny d’aquest any es va presentar l’actualització del Glossari bàsic de termes LGTBIQ elaborat pel nostre Servei Lingüístic, el Grup UGT-LGTBI i la Secretaria d’Igualtat i Formació de la UGT de Catalunya, amb el suport de la Direcció General de Política lingüística de la Generalitat de Catalunya. Aquesta nova eina serà de gran utilitat a l’hora de fer ús d’un llenguatge inclusiu, igualitari i no sexista per implementar les mesures i els protocols adients a la normativa que garanteixin i emparin els drets de les persones LGTBI en l’àmbit laboral, i per defensar drets, reivindicar canvis i lluitar contra totes les discriminacions per raó d’orientació sexual, identitat i expressió de gènere al món del treball.

Comments are closed.