21 d’octubre, Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans

Des de 2009 activistes, professionals de la salut, així com institucions públiques, sindicats i organitzacions polítiques de tot el món, estem lluitant per la retirada de la classificació de qualsevol procés de trànsit entre gèneres dels principals manuals diagnòstics de trastorns mentals com són els més importants en psicologia i psiquiatria.

Aquests manuals de diagnòstics van fer desaparèixer com a malaltia l’homosexualitat, ratificat per la OMS el dia 17 de maig de 1990, per a incloure els Trastorns d’Identitat Sexual on trobem el Trastorn d’identitat sexual en la infantesa, el transexualisme, el trastorn d’identitat sexual en l’adolescència i edat adulta entre altres. I així en totes les actualitzacions del DSM , on en els trastorns d’Identitat de Gènere (TIG) es va incloent i excloent tot allò que no se cenyeixi als patrons culturals associats a la masculinitat i feminitat que està arrelada en la nostra societat fa tants anys.

Si ve el 2019 la OMS va suprimir la disfòria de gènere per convertir-la en incongruència de gènere, per entrar en vigor a 2022, no satisfà a les persones trans.

Des de la UGT de Catalunya exigim:

  • La despatologització i suprimir de les llistes de malalties mentals la transsexualitat i altres variants d’identitat de gènere no binàries.
  • La regulació dels drets trans a través d’una Llei Trans que inclogui totes les facetes de la persona.
  • Aprofitar la negociació col·lectiva per obligar a les empreses a incloure Protocols antidiscriminació i d’inclusió del fet transsexual. Fer dels centres de treball un lloc d’inclusió  i no d’exclusió.
  • Facilitar la incorporació al món laboral de totes aquelles persones trans que han quedat fora del mercat laboral amb mesures actives per la reincorporació.
  • Poder utilitzar el nom sentit, mentre s’estigui pendent de modificació registral.

Des de la UGT de Catalunya hem engegat un nou projecte que porta per nom ACTUA II i que ens permetrà veure la realitat de les persones LGTBI als llocs de treball, on a través d’una enquesta, que va dirigida a totes les persones treballadores, podrem extreure les dades necessàries per elaborar un informe.

A l’enquesta hi ha un apartat específic per a les persones Trans, ja que des del Grup LGTBI entenem que aquest col·lectiu té unes especificacions que ens mereixen una especial atenció en l’àmbit laboral.

És per això que és molt important la vostra participació. Us demanem també que feu la màxima difusió possible perquè el resultat sigui un bon mirall de les discriminacions que pateixen les persones LGTBI en el seu lloc de treball.

En aquest enllaç trobareu l’enquesta 

Comments are closed.