Acte reivindicatiu: autoinculpacions contra la reforma de la llei de l’avortament

solidaridad_mujeresDes de la UGT de Catalunya rebutgem enèrgicament la Llei orgànica de Protecció dels drets del concebut i de la dona embarassada, encara en fase d’avantprojecte i que derogaria l’actual Llei Orgànica de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. L’actual llei, aprovada el 2010 pel PSOE i encara vigent, permet l’avortament en els següents supòsits i terminis:

Lliure fins a la setmana 14 de gestació.
Fins a les 22 setmanes, en cas de risc de la vida o salut de la dona o si es donen anomalies al fetus, sempre que, en aquest darrer cas, hi hagi un dictamen per especialistes.

L’actual llei és similar a la que regeix en altres països europeus com Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia o França. La reforma de la llei que ha aprovat el Govern del PP en Consell de Ministres preveu la substitució de la llei de terminis del PSOE per una llei de supòsits, en línia amb l’anterior llei de 1985, però encara més limitada, tan sols a dos supòsits:

L’existència de greu perill per a la salut física o psíquica de la dona embarassada. En aquest cas es podrà avortar fins la setmana 22, però sotmès a extrictes mecanismes d’acreditacions que ho certifiquin.
Que l’embaràs sigui conseqüència d’una violació. En aquest cas, només ho podrà fer dins les 12 primeres setmanes sempre que existeixi denúncia prèvia d’agressió sexual.

Així, la nova llei de l’avortament eliminarà la possibilitat d’avortar en cas de malformacions si aquestes no provoquen la mort del nadó. Europa està en peu davant l’anunci de la reforma de llei: a l’eurocambra, tant progressistes com lliberals europeus han titllat la reforma de retrocés històric i han denunciat que el text criminalitza la llibertat de les dones i fomenta la desigualtat. Tan sols l’ultradretà Jean-Marie Le Pen s’ha mostrat favorable a la reforma. Tan sols Polònia o Irlanda tenen legislacions tan limitades, o Malta, que prohibeix l’avortament. A Catalunya, hem d’alçar la veu en contra d’aquesta reforma! Perquè vulnera la llibertat a decidir sobre el propi cos; perquè tracta les dones com a subjectes dependents i no aptes per decidir sobre sí mateixes; perquè, de nou, la capacitat econòmica marcarà la possibilitat d’avortar generant noves desigualtats ja superades; perquè posa un greu perill per a la salut de milers de dones sense recursos que hauran de recórrer a centres o clíniques il·legals que reapareixeran al mercat davant noves necessitats; i perquè aquesta reforma no només afecta les dones. Aquesta reforma és un cop d’estat als avenços socials i llibertats assolits en democràcia, que ens equiparava a la resta de legislacions europees.

Aquesta reforma és un nou atac de la ultradreta espanyola al consens, a la igualtat i a les llibertats socials.

Acte reivindicatiu: Autoinculpacions contra la reforma

Per tot això, des de la UGT de Catalunya hem organitzat un acte reivindicatiu i de protesta contra aquesta violenta reforma. Us convoquem a totes i a tots a participar d’una concentració el proper dijous, 30 de gener, a la Plaça de Manuel Vázquez Montalban (davant de la seu de la UGT de Catalunya) a les 17 hores.

Des d’allà marxarem en filera fins a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella (Nou de la Rambla, 76), on cadascuna i cadascú de nosaltres farà entrega d’un full de denúncia on ens autoinculparem d’haver avortat (tant homes com dones). Cadascú durà un cartell amb el text: “Jo també he avortat”.

Us animem a tots i totes a participar per fer visible el rebuig ciutadà a aquesta contrareforma de la llei de l’avortament!

[download id=”333″ template=”full denúncia”]

[download id=”337″ template=”jo he avortat”]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*