Dia Mundial contra el VIH: La UGT de Catalunya segueix amb el compromís de posar fi a la discriminació laboral per VIH

Un cop més des de la UGT de Catalunya commemorem l’1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, per manifestar el nostre compromís com a organització sindical en la erradicació de les discriminacions i el foment de la integració laboral de les persones que viuen amb el VIH.
En 1981 es va diagnosticar el primer cas de VIH a Catalunya (també a Espanya) a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Durant aquests 40 anys, Catalunya ha arribat als objectius fitxats per ONUSIDA (programa creat per l’ONU dedicat a combatre la malaltia) per a l’any 2020: que el 90% de les persones infectades ho sàpiguen, que el 90% estiguin en tractament i que el 90% tinguin una carga viral indetectable.
Concretament, les xifres a Catalunya són 91-91-92. Això vol dir que anem en bon camí per tal d’aconseguir l’objectiu marcat per a l’any 2025 (95-95-95). De fet hem passat de tenir 11 casos d’infecció per VIH per cada 100.000 habitants en 2010 a 4,2 casos en 2020 (una reducció gairebé del 62%).
S’estima que a dia d’avui unes 33.340 persones a Catalunya es troben afectades pel virus, de les quals, el 87% són homes. A més, cal destacar que l’edat mitjana de les persones infectades per VIH és de 36 anys.
El Pla d’Acció per fer front al VIH i altres infeccions de transmissió sexual (2021 – 2030) aprovat l’any passat coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del VIH, té l’objectiu de reduir la incidència d’aquesta infecció, facilitar l’accés al diagnòstic i tractament precoç, així com millorar la qualitat de vida de les persones infectades i reduir la seva estigmatització.
Aquest pla recull més de 50 accions entre les quals està impulsar el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH, del qual la UGT de Catalunya com a agent social en forma part.
A l’àmbit laboral continuem amb l’estigmatització i la discriminació cap a les persones infectades i les del seu entorn. Una de les prioritats de la nostra organització és l’abordament del VIH a les empreses, la lluita contra l’estigma i la promoció dels drets laborals d’aquest col·lectiu.
Per a tot això, a la UGT de Catalunya considerem necessari:
  • La protecció dels drets de les persones que viuen amb el VIH.
  • La implementació d’estratègies, per part de les administracions públiques, que abordin la discriminació que encara a dia d’avui pateixen les persones amb VIH.
  • Atendre les necessitats d’incorporació al mercat laboral, erradicant les discriminacions a l’accés a l’ocupació i garantint el manteniment del lloc de treball.
  • Impedir que els rebutjos en el lloc de treball, acomiadaments, falta de confidencialitat i obligació de duent-se a terme proves serològiques, es continuïn produint en l’àmbit laboral.
  • Informar i sensibilitzar a la societat civil sobre les formes de transmissió del VIH per tal de desmentir els mites que encara circulen en aquest aspecte i que generen rebuig cap a les persones que pateixen aquesta infecció.
Finalment, aquest 1 de desembre des de la UGT de Catalunya volem reiterar el nostre compromís com a organització sindical per eliminar les discriminacions laborals i socials que pateixen les persones afectades per VIH, i reclamar més informació, sensibilització i igualtat en l’accés al treball. En aquest sentit, i amb la intenció de facilitar un instrument d’acció sindical en defensa dels drets de les persones VIH positives i de lluita contra l’estigma relacionat amb aquest virus, podeu consultar les Propostes per a l’acció sindical dedicat a les persones treballadores afectades pel VIH/Sida.

Comments are closed.