Drets laborals de les treballadores víctimes de violència masclista


L’erradicació de la violència masclista requereix el compromís de tota la societat
i, des del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya ens comprometem a lluitar per aquest objectiu, acompanyant i donant suport sempre a totes les treballadores en la defensa dels seus drets. En aquest sentit, la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere recull, entre d’altres, una sèrie de drets laborals per a les treballadores víctimes de violència de gènere.
Reordenació o reducció de jornada: 
Les treballadores podran optar per la reordenació del seu temps de treball, conforme a les seves necessitats. La concreció d’aquest dret s’exercitarà en virtut del que es disposa en el conveni col·lectiu que sigui aplicable i, a falta d’aquest, mitjançant acord col·lectiu o individual. I, en el cas concret de les funcionàries públiques, sempre tenint en compte els termes establerts per la pròpia Administració.
A més, podran sol·licitar una reducció de la seva jornada laboral, amb proporcional reducció del salari.
Canvi de centre de treball:
La treballadora que hagi de canviar de lloc de residència, per a fer efectiva la seva protecció, tindrà dret preferent a ocupar un altre lloc de treball, dins del mateix grup professional, en un altre centre de treball que l’empresa tingui. L’ empresa està obligada a comunicar a la treballadora les vacants existents, d’acord amb el seu grup professional, o les que puguin produir-se en un futur.
En el cas de les funcionàries públiques, aquestes tenen dret al trasllat a un altre lloc, d’anàlogues característiques, sense necessitat que existeixi vacant, quan es vegi obligada a abandonar el seu lloc de treball.
Absències o faltes de puntualitat: 
Les absències o faltes de puntualitat al treball es consideren justificades quan així ho determinin els serveis socials o els de salut, segons sigui procedent, per tant, no es podrà acomiadar per causes disciplinàries a una treballadora per les referides absències o faltes de puntualitat.
Suspensió de la relació laboral: 
Les treballadores podran suspendre la seva relació laboral, amb reserva del lloc de treball amb dret a prestació per desocupació, durant 6 mesos, ampliable fins a 18 mesos per resolució judicial. A més, les funcionàries podran sol·licitar la situació d’excedència, sense haver prestat un temps mínim de serveis previs, percebent durant els dos primers mesos d’excedència les retribucions íntegres.
A més, el temps de suspensió es considerarà com a període de cotització efectiva a l’efecte de les prestacions de Seguretat Social per jubilació, incapacitat permanent, mort o supervivència, maternitat i desocupació.
El període de suspensió tindrà una durada inicial de, màxim, 6 mesos, tret que, s’interposessin accions judicials i es determinés la pròrroga de la suspensió per períodes de 3 mesos, amb un màxim de 18 mesos.
Extinció contractual: 
Les treballadores podran extingir la relació laboral, és a dir, sol·licitar la baixa voluntària de l’empresa, i tindran dret a la prestació per desocupació, sempre que compleixin els requisits per a tenir accés a aquesta.
Si una treballadora víctima de violència de gènere és acomiadada quan està exercint el seu dret a la reducció de jornada, reordenació del temps de treball, mobilitat geogràfica, canvi de centre de treball o suspensió del contracte, es podran interposar accions judicials per a sol·licitar la nul·litat de l’acomiadament.
Si necessites més informació, no dubtis a contactar amb nosaltres trucant al telèfon 93 304 68 50 o enviant un correu electrònic a gabinetjuridic@catalunya.ugt.org.
Enfront de les violències masclistes, NI UN PAS ENRERE!

Comments are closed.