El 7,3% de les persones cotitzants a Catalunya es beneficiaran de l’augment de l’SMI

Celebrem l’augment de l’SMI, tot i que sigui moderat, perquè beneficiarà a més de 196.000 persones a Catalunya  i és imprescindible per caminar cap a la resolució dels problemes de les persones més vulnerables.

Després d’intenses negociacions, la UGT i CCOO hem arribat a un acord amb el Ministeri de Treball per situar l’SMI de 2021 en els 965 euros i el compromís de seguir negociant per a continuar augmentant l’SMI fins a arribar en el 2023 al 60% del salari mitjà del país tal com recomana la Carta Social Europea.

Des de la UGT de Catalunya considerem que aquest acord és positiu perquè suposa un augment i un petit avenç en la línia de dignificar els sous més baixos, però creiem que l’increment d’1,6% euros és moderat tenint en compte que la pujada dels preus registrada aquest any ha sigut d’un 3,3%.Estimem que, a Catalunya, l’augment anunciat afectarà més de 196.000 persones (196.353 persones cotitzants), el 7,3% del total de cotitzants. Això representa que el 8% del total de dones cotitzants es veuran beneficiades (98.480 dones) i en el cas dels homes, l’augment beneficarà al 7% del total d’homes cotitzants (97.873 homes).

Per a la UGT de Catalunya, tenir un salari mínim digne és una necessitat per seguir avançant en la cohesió social, territorial i sectorial i acabar amb la contínua xacra de la pobresa i erradicar les latents desigualtats salarials i pobresa laboral del nostre mercat de treball. Per a la UGT de Catalunya, tenir un salari mínim decent com a eina predistributiva és una qüestió de justícia social.Recordem que encara hi ha moltes persones treballadores que segueixen patint els efectes de les crisis econòmiques i sanitàries i de les reformes laborals, i que per tant, un augment moderat del SMI no permet millorar el poder adquisitiu d’aquestes famílies que han de fer front a la pujada del 3,1% dels preus que s’han registrat en aquest últim mes i els excessius i continuats augments del preu de la llum, per això és imprescindible continuar amb la senda d’augment per aconseguir salaris dignes que acabin amb la pobresa laboral.Per totes aquests persones treballadores més vulnerables, la UGT seguirà lluitant i exigint que es convoqui la mesa de negociació, compromesa a l’acord signat, que ha de permetre negociar la previsió de creixement pels pròxims dos anys i arribar així, a assolir el 60% del salari mig (contingut de la recomanació de la Carta Social Europea).

Aquesta és l’única via per evitar que segueixin existint salaris per sota del llindar de risc de pobresa que a Catalunya, amb un cost de vida superior al d’Espanya, és de 10.674,1 euros per llars amb una persona. A Catalunya el 12% de les persones ocupades es troben en risc de pobresa.Lamentem que les patronals no hagin subscrit aquest acord i esperem que no utilitzin de nou, l’augment de l’1,6% per llençar titulars catastrofistes i alarmants sobre la creació d’ocupació i l’economia submergida. Ha quedat més que demostrat que l’augment del salari mínim no té impacte negatiu sobre l’ocupació i en canvi, sí que té nombrosos beneficis que repercuteixen en el conjunt de la societat.

Comments are closed.