Els accidents de treball mortals van incrementar-se un 14% el 2014 i un 21% el 2015

Avui, 28 d’abril, Dia Internacional de la Salut i Seguretat en el Treball, concentració davant la seu de Foment del Treball.

Avui dijous, 28 d’abril, Dia Internacional de la Salut i Seguretat en el Treball, la UGT de Catalunya se suma als actes que es realitzen arreu de l’Estat per continuar reivindicant la necessitat de prevenir els riscos laborals i recordar totes aquelles persones que van perdre la vida al seu lloc de treball. Les xifres de mortalitat a la feina són socialment del tot inacceptables: 57 morts el 2014 i 69 morts el 2015, un 21% més.

A les 12:30 hores, la UGT de Catalunya, encapçalada pel seu secretari general, Camil Ros, participarà en la concentració convocada juntament amb CCOO de Catalunya davant de la patronal Foment del Treball per reivindicar treball digne i segur: negociació col•lectiva, salaris dignes i treball sense riscos.

Des de la UGT de Catalunya hem elaborat un informe sobre la sinistralitat laboral a Catalunya durant el període 2012-2015, en el qual alertem de l’increment progressiu de la sinistralitat des de 2013. Les causes principals d’aquest increment són dues; en primer lloc, l’augment de la precarietat laboral, que és directament proporcional a l’increment de la sinistralitat laboral; i, en segon lloc, les reformes laborals endegades pel PP i les seves conseqüències: la modificació legislativa que fa que els empresaris amb fins a 25 treballadors i treballadores a càrrec assumeixin en solitari la prevenció de riscos laborals, i la venda de les societats de prevenció de les mútues.

Des del nostre sindicat constatem una vegada més que els sectors més precaris són aquells que tenen un major increment de la sinistralitat laboral. Especialment preocupant és el sector de la construcció, on podem comprovar que, amb la recuperació de l’activitat i l’aparició d’empreses més petites (amb empresaris alcàrrec de la PRL), s’ha produït un increment de la sinistralitat.

Des de la UGT de Catalunya també volem alertar de la infradeclaració de les malalties laborals i que el control de les incapacitats temporals per part de les mútues hagi significat un augment de la judicialització del canvi de contingències. En aquest sentit, lamentem que en el moment de determinar una IT i la seva durada s’hagi prioritzat el cost econòmic i no la salut.

Comments are closed.