Gairebé un milió i mig de dones subsisteixen amb pensions inferiors a 700 euros

UGT assenyala que poc més de dos milions de dones han pogut accedir a una pensió de jubilació davant de més de tres milions d’homes i denuncia que la bretxa salarial, que afecta les dones al llarg de la seva vida laboral, té efectes sobre qualsevol tipus de pensió, en tots els règims i en totes les classes, perpetuant-se al llarg de tota la vida.

Si la bretxa salarial se situa actualment en el 23,25%, la bretxa en les pensions de jubilació ascendeix al 37,95% ja que la quantia mitjana és de 742,81 euros entre les dones mentre que entre els homes és de 1.197, 19 euros, una diferència de 454,38 euros. Aquests 14,7 punts de diferència suposen un augment de la bretxa entre la vida activa i la jubilació en un 61,26%. Dades que reflecteixen la pitjor situació de les dones en la vellesa, fins i tot encara que hagin realitzat un treball remunerat al llarg de la seva vida.

En tots els règims de la Seguretat Social, la presència de dones en les pensions de jubilació és inferior a la dels homes, a excepció del SOVI (Assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa), que és el que compta amb pensions més baixes.

Després del SOVI, el Règim d’Autònoms, amb més de 500.000 perceptores, és el que genera les pensions amb menors quanties.
A més, el sindicat subratlla que l’elevada bretxa entre dones i homes en les pensions de jubilació va augmentant amb l’edat sent la major distància (del 35,59%) entre els que tenen 70-74 anys i destaca que la presència de dones en la percepció de pensions de viduïtat -significativament més baixes que les de jubilació- és del 91,95%. Aquest és cridanerament, l’únic règim en què la bretxa és negativa per als homes en un 25,70%.

Les dones tenen una presència majoritària en els trams més baixos de les pensions, de fet les perceptores de pensions d’entre 150 i 500 euros superen en un 330,09% als homes amb aquestes pensions. Són també majoria les que perceben pensions entre 500 i 648,59 euros i gairebé un milió i mig de dones (el 72,02% de les dones que han accedit a una pensió de jubilació) sobreviuen amb prestacions inferiors a 700 euros bruts mensuals.

A la vista d’aquestes dades, el sindicat denuncia l’incompliment sistemàtic del Govern pel que fa a la posada en marxa de mesures correctores en les carreres de cotització de les dones i comparteix amb la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu la necessitat de posar en pràctica l’Estratègia per posar fi a la bretxa de gènere en matèria de pensions a la UE – que incorpori, per exemple, els períodes d’atenció i cura de fills, persones amb discapacitat o persones en situació de dependència-.

A més, UGT considera que les mesures adoptades en matèria de cotitzacions dels que treballen a temps parcial, la majoria dones, són absolutament insuficients ja que tant amb l’anterior regulació com amb l’actual, es veuen perjudicats pels baixos salaris i en conseqüència, molt baixes cotitzacions. Una cosa que també succeeix amb les pensions de viduïtat.
I, en el cas d’Espanya, anima a aquelles dones que es van veure obligades a prestar el Servei Social Obligatori de la Dona (establert per la Secció Femenina segons Decret de 1937.10.07), a reclamar que computi per a la jubilació tal com es va regular per als homes amb el Servei Militar.
DE: UGT Confederal

Comments are closed.