Informe “Mujer y Tecnología” del Servicio de Estudios de la Confederació de la UGT

UGT publica, l’Informe d’agost de 2022 “Mujer y Tecnología”, realitzat des del Servicio de Estudios de la Confederació de la UGT, quatre anys després de la primera edició, el seu tercer estudi sobre la situació de les dones espanyoles en els àmbits tecnològics. Un nou anàlisis que pretén pal·liar la insòlita absència de diagnòstics oficiales que expliquen la infra-representació i fortíssima discriminació que pateixen les dones en els ecosistemes tecnològics.
Com en edicions anteriors, s’analitza la situació de la dona en el context tecnològic espanyol (des de la bretxa digital a la presència en l’ocupació tecnològica, passant per la representació en la formació acadèmica relacionada amb les TIC), es quantifica la bretxa salarial de gènere, s’examina la realitat laboral diària de les tecnòlogues i, finalment, es trasllada una bateria de propostes per a reparar aquesta injustificable situació.
Entre les troballes més rellevants es confirma que les empreses espanyoles no són capaces de construir una oferta de treball atractiva per a las tecnòlogues, ja que:
  • A las tecnòlogues, en la seva primera feina, se’ls ofereix un salari menor que als seus iguals homes.
  • S’ofereix una primera feina de Direcció a homes molt més que a dones, deixant per a les dones treballs de “comptables, administratius o d’oficina”.
  • Les empreses reserven per a les enginyeres les pitjors opcions: contractes a temps parcial, de pràctiques, formació, etc. En l’àmbit de la informàtica, els contractes de caràcter fix són un 7% més per al cas dels homes.
  • Amb aquestes xifres, no és d’estranyar que un elevadíssim percentatge de dones afirmen patir discriminació per gènere i que abandonin abans, de mitjana, la carrera professional. Per exemple, el 27% de les nostres joves investigadores han patit discriminació per gènere (i més d’un 8% assetjament sexual) i quasi un 40% de les dones en llocs TIC declaren haver patit discriminació en l’últim any; per a un 86% de les joves tecnòlogues, els permisos per cura són una complicació per a desenvolupar la seva carrera que perjudica més a les dones (un 60% dels homes també ho afirma).
  •  Finalment, es confirma que un 63% de les dones del sector tecnològic creu que l’ecosistema tech està fallant alhora de brindar igualtat d’oportunitats. Una opinió compartida pel 42% dels homes.
Per a tot això, la Unió General de Treballadores i Treballadors, com a Sindicat declaradament feminista, reitera la necessitat de posar en marxa contundents mesures d’acció a l’objecte d’equilibrar la presència d’homes i dones en el món tecnològic i que es relacionen al final de l’estudi, realitzat pel Servicio de Estudios de la Confederación.
Podeu descarregar l’estudi, aquí.

Comments are closed.