La FeSMC-UGT de Catalunya denuncia davant els jutjats socials a les empreses que incompleixen l’acord social d’obertura de diumenges i festius a Barcelona

Tot i que inicialment, la UGT de Catalunya es mantingués en una posició contrària a l’obertura de diumenges en l’àmbit comercial, a Barcelona es va arribar a un acord sobre aquesta matèria entre sindicats i patronals que suposa la reactivació directa de l’economia, la creació de llocs de treball  i evita l’obertura indiscriminada durant tot l’any.
La principal premissa d’aquest acord, i el motiu pel qual la FeSMC-UGT de Catalunya va signar, ha estat garantir els drets de les treballadores i treballadors d’aquest sector.  Per això, l’acord havia de reunir tres condicions indispensables: voluntarietat, compensació en dissabte i contractació. La voluntarietat era primordial, sempre que cobressin unes dietes i es compensés els diumenges treballats. A més, l’acord es va dur a terme també perquè els treballadors i treballadores parcials poguessin demanar la jornada completa i tot i així, algunes de les empreses van començar a posar impossibilitats, sobretot pel que fa la voluntarietat.
Des de FeSMC-UGT de Catalunya hem pogut comprovar que a l’hora d’obrir els diumenges, permesos gràcies a l’acord social, algunes empreses no han volgut complir amb el que recull l’acord. De fet, algunes persones treballen cada dia de la setmana i sense tant sols, cobrar dietes. El que es buscava amb l’acord era un descans de qualitat i algunes empreses segueixen fent treballar al seu personal de forma continuada.
Per aquest motiu la FeSMC-UGT, en un primer moment, va instar a l’Ajuntament de Barcelona per tal que obligués a complir-ho i va denunciar a aquestes empreses davant la Inspecció de Treball.
Han passat gairebé dos mesos des que la FeSMC-UGT denunciés aquest fet al juliol del 2022 i aquestes empreses, que precisament són les que més beneficis obtenen de l’obertura dels diumenges, continuen incomplint l’acord. D’altra banda, la comissió de seguiment que s’havia de dur a terme al setembre encara no s’ha celebrat. Per aquest motiu, durant la roda de premsa d’aquest matí, la Federació de Serveis  Mobilitat i Consum de la UGT de Catalunya ha anunciat que s’ha interposat una demanda a empreses com Adidas, Uniqlo, Inditex o Foot locker al Jutjats Socials i es desvincularà de l’Acord Social per l’obertura dels establiments comercials en diumenge en la zona turística del terme municipal de Barcelona.
Aquesta situació es podria revertir si, tal com s’ha comentat extraoficialment i gràcies a la pressió que s’ha realitzat per part de la FeSMC, l’Ajuntament de Barcelona convoca una reunió pel seguiment de l’acord i ofereix certes eines per regular el compliment del mateix i excloure’n les empreses que no segueixin la normativa. D’aquesta manera, la UGT de Catalunya es tornaria a formar part de l’acord social.
Podeu veure, aquí, les declaracions del responsable de la UGT de comerç i grans magatzems, Toni Díaz.

Comments are closed.