La meitat dels pensionistes catalans cobren menys de 700 euros, és a dir, per sota del llindar de la pobresa

La UGT de Catalunya reclama al Govern de l’Estat una revaloració de les pensions d’acords amb l’IPC — Des de la reforma del 2013 les persones que reben una pensió han patit una pèrdua del poder adquisitiu del 3,5%
La UGT de Catalunya ens sumem a la commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans, que se celebra cada 1 d’octubre, per reivindicar l’esforç i la generositat amb què aquest col·lectiu ha contribuït a la construcció del nostre Estat de Benestar, i per convidar a tothom a la reflexió sobre la situació i les necessitats de les persones grans per tal de millorar la seva qualitat de vida.
La nostra organització és conscient de la importància de les persones grans en la nostra societat, no només pel fet que representen el 18,5% del total de la població catalana, sinó també pel paper tan important que han tingut i que avui tenen a la societat. Moltes vegades, la manca d’imparcialitat sobre les reflexions expressades entorn als reptes que planteja l’envelliment de la nostra societat no està facilitant la proposta de solucions als problemes als quals s’han d’afrontar diàriament, com és el cas de les pensions.
Des de la reforma del 2013 realitzada pel Govern de l’Estat, amb la introducció de l’índex de revaloració -que desvincula les pensions de l’evolució dels preus-, les persones que reben una pensió han patit una pèrdua del poder adquisitiu del 3,5%. L’aplicació de l’índex de revaloració i del factor sostenibilitat suposarà una pèrdua creixent de capacitat adquisitiva dels pensionistes actuals i futurs, d’una banda reduint accentuadament la quantia de les pensions inicials i, d’altra banda, aplicant una revaloració  que ni assegura el manteniment del cost de la vida.
La UGT de Catalunya volem aprofitar la commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans per reclamar al Govern de l’Estat una revaloració de les pensions d’acords amb l’augment dels preus i lluitar així contra la situació de pobresa a la que està abocant a aquest sector de la població. Segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida, a Catalunya el 2016 gairebé 200.000 persones de 65 anys i més vivien en una situació de risc de pobresa, de les quals 130.000 són persones que reben una pensió de jubilació. En aquest any, prop del 50% de les pensions no arribaven als 700 euros mensuals (el llindar de pobresa per a una persona adulta és de 718 euros).
La UGT de Catalunya denunciem a més que la majoria de les pensions mínimes (6 d’un total de 13) se situa per sota del llindar de pobresa. El fet que la pensió mínima de jubilació per a major de 65 anys sense cònjuge o de viduïtat amb 65 anys o més (637,7 euros), o amb cònjuge no a càrrec (605 euros) i per a menor de 65 sense cònjuge a càrrec (596,5) estiguin per sota del llindar de la pobresa, determina l’elevat risc de pobresa dels actuals pensionistes, però també aboca les futures persones pensionistes a no poder viure dels ingressos de la seves pensions.
Per tot plegat, la UGT i CCOO hem reclamat als grups parlamentaris la derogació de la darrera reforma de pensions i hem convocat marxes per les pensions dignes que des del 30 de setembre fins al 9 d’octubre recorreran l’Estat espanyol per reclamar la garantia d’una qualitat de vida digna a les nostres persones pensionistes actuals i futures.
Per a la UGT de Catalunya aquest és un dia reivindicatiu en el que hem de fer protagonistes les persones grans, i en el que demanem a tota la ciutadania que es mobilitzin amb elles per:
  • Exigir la derogació de la reforma de les pensions del 2013 i que es torni a revaloritzar les pensions segons l’IPC.
  • Assegurar el poder adquisitiu de les pensions.
  • Eradicar el dèficit de la Seguretat Social.
  • Garantir el present i el futur del sistema públic de pensions.

Comments are closed.