La Plataforma per una fiscalitat justa proposa 15 paquets de mesures fiscals per a respondre amb lideratge públic i social a la crisi econòmica derivada de la COVID-19

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, de la qual la UGT de Catalunya formem part, proposa 15 paquets de mesures fiscals per a respondre amb lideratge públic i social a la crisi econòmica derivada de la COVID-19.

Amb aquestes mesures es podria arribar a tenir un impacte recaptatori mínim addicional en el mitjà-llarg termini de 34.301 milions d’euros anuals.

Hi ha una gran incertesa sobre com evolucionarà i com serà el món en el futur un cop la pandèmia de la COVID-19 s’estabilitzi o desaparegui.

El sistema econòmic mundial ja ha entrat en crisi (amb previsions de caiguda del 9,5% del PIB estatal segons l’FMI i de fins el 13,6% segons el Banc d’Espanya). S’obre un horitzó inquietant en el qual la fiscalitat pot ser l’eina clau per a fer-hi front. Des de la Plataforma apostem per fer-ho de forma co-responsable, amb l’esforç tributari necessari i amb un caràcter clar de progressivitat. Per això, demanem un esforç més gran a qui més té.

Així, presentem 15 paquets de mesures acordades amb les Plataformes per una fiscalitat justa de tot l’Estat on hi ha presents més d’un centenar d’entitats socials, cíviques i sindicals espanyoles. En el document, diferenciem entre les mesures de xoc –per salvaguardar les persones, les famílies i el teixit econòmic‒ i les mesures a mitjà i llarg termini que han de reorientar l’economia a nivell estructural.

Entre les mesures de xoc més urgents creiem que és el moment d’una renda garantida a nivell de tot l’Estat. Són urgents mesures per mobilitzar la major quantitat possible d’ingressos gravant beneficis extraordinaris, la riquesa de qui més té, productes financers de caràcter especulatiu i les activitats que generin un impacte negatiu en el medi ambient. També la implementació d’ajudes fiscals a petita i mitjana empresa i autònoms. És el moment també de treballar per una reforma fiscal de futur a través de l’eliminació de beneficis fiscals, l’equiparació de la tributació de rendes del treball i del capital o la fi dels privilegis vinculats a societats inversores i a la presència en paradisos fiscals.

En aquest sentit destaquem:

  • La creació d’una Taxa Covid per als patrimonis de més d’1 milió d’euros.
  • Un complement extraordinari i progressiu de la tarifa sobre els trams superiors de l’IRPF a nivell estatal.
  • Tributació mínima efectiva de l’Impost de Societats del 15% sobre el resultat comptable, i del 18% per a grans empreses, i sector de la banca i hidrocarburs.
  • Apujar de 3 punts l’IVA per a béns sumptuaris i aplicar un tipus “0” per a determinats productes sanitaris i d’higiene personal. El conjunt de mesures proposat podria tenir un impacte recaptatori mínim de 34.301 milions.

El conjunt de mesures proposat podria tenir un impacte recaptatori mínim de 34.301 milions d’euros anuals en el mitja-llarg termini.

Podeu llegir l’informe Mesures de xoc i propostes de reforma estructural del sistema impositiu en temps de la Covid-19 en aquest enllaç.

Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària
La Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària està formada per entitats i persones a títol individual, unides per la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva.
Donen suport a la Plataforma:

AICEC-ADICAE Catalunya, ATTAC ACORDEM, ATTAC CATALUNYA, CCOO de Catalunya, CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), CRISTIANISME I JUSTÍCIA (CJ) – Fundació Lluís Espinal, CUS (Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat), DIEM25, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), ECOLOGISTES EN ACCIÓ de Catalunya, FETS (Finançament Ètic i Solidari), FIARE Catalunya, Forn de teatre Pa’tothom, GESTHA Catalunya (Sindicat de Tècnics d’Hisenda), L’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), MLP (Moviment Laic i Progressista), OXFAM INTERMON de Catalunya, UCC (Unió de Consumidors de Catalunya), UGT de Catalunya.

Comments are closed.