La UGT aconsegueix que el TSJC consideri assalariat un repartidor de Glovo

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat el recurs de suplicació interposat pel serveis jurídics de la UGT en la defensa dels drets laborals d’un treballador de la plataforma digital de repartiment Glovo.

Els fets denunciats es remunten al 2017, quan el treballador -que forma part de ridersxderechos– va denunciar Glovo perquè l’havia fet fora després de dos anys de treballar-hi. El jutjat social va desestimar aleshores el recurs presentat en considerar que era un treballador autònom. Els serveis jurídics de la UGT van fer-se càrrec de la defensa del treballador i va presentar un recurs de suplicació davant el TSJC, que ara desestima la sentència del jutjat social i considera que aquest treballador és en realitat un fals autònom i que ha de ser considerat un treballador assalariat per dos motius: la dependència, que va existir quan el treballador va prestar el seu servei a l’organització i sota els criteris de la plataforma, i l’alienitat, que segons l’alt tribunal queda demostrada perquè el treballador no disposava de la plataforma informàtica que se suposa que és la base del negoci. Per tant, el TSJC obliga Glovo a resoldre la seva relació laboral amb el denunciant, o bé contractant-lo com a assalariat o bé pagant-li la indemnització corresponent per acomiadament improcedent.

Des de la UGT de Catalunya ens felicitem per la sentència de la màxima instància judicial a Catalunya, que per primera vegada es pronuncia sobre el model laboral de la plataforma i que se situa en línia amb altres tribunals superiors a l’Estat que també han considerat falsos autònoms els repartidors de Glovo. En primer lloc cal destacar que la sentència del TSJC ha estat redactada per tot el ple del tribunal, el que suposa una directiu clara pel que fa al plantejament sobre aquest tipus de treball de plataformes de repartiment. En segon lloc, volem destacar que aquesta sentència és fruit de la defensa duta a terme per la UGT, a través dels seus serveis jurídics, en col·laboració amb el col·lectiu ridersxderechos; el nostre objectiu és comú: demostrar la relació laboral clara que hi ha entre les plataformes digitals i els seus repartidors. En aquesta línia, la UGT i el col·lectiu ridersxderechos compartim informació i experiències per poder dur a terme aquesta lluita comuna. Així mateix esperem que la sentència emesa pel TSJC sigui crucial en la resta de procediments oberts als jutjats de Barcelona, i que permeti delimitar amb absoluta claredat els elements d’alienitat i dependència.

Des de la UGT de Catalunya no avalarem la regularització d’una irregularitat laboral com són els negocis de les plataformes digitals de repartiment que pretenen un model de relacions laborals especials que legalitzi el seu model. Per al nostre sindicat, si no hi ha dependència ni alienitat, ha de ser relació laboral per compte propi i, per tant, són falsos autònoms. Aquests models de negoci han d’adaptar-se a la legislació laboral, i no a l’inrevés com pretenen Glovo i altres plataformes digitals, encara menys quan estem parlant de nous models de negoci basats en la precarietat i l’externalització del risc empresarial als treballadors i treballadores. No podem permetre de cap de les maneres que els nous models de negoci usin mitjans i eines del segle XXI mentre generen condicions de treball del segle XIX.

Comments are closed.