La UGT de Catalunya denuncia que les desigualtats heretades de l’anterior crisi s’aprofundeixen durant la pandèmia

Font: pixabay

Reclamem una reforma de la protecció per desocupació per arribar a les persones que s’han quedat sense prestació en un moment de gairebé nul·les oportunitats de trobar un lloc de treball.

Avui 17 d’octubre commemorem el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, i la UGT de Catalunya vol aprofitar la visibilitat d’aquest dia per a denunciar que la crisi econòmica provocada per la covid-19 està profunditzant i ampliant les desigualtats heretades de l’anterior crisi. La irrupció del coronavirus al nostre país s’ha produït en un ja precaritzat mercat de treball, amb salaris baixos i manca d’estabilitat i de qualitat dels llocs de treball, i les conseqüències d’aquesta crisi sanitària empitjora aquest panorama laboral, especialment per a les persones que treballaven amb contractes especialment precaris, o que aconseguien els seus ingressos a través de l’economia informal.

Les desigualtats i les insuficiències dels nostres sistemes de protecció social s’han fet visibles durant la pandèmia, deixant a una part de la població amb menys oportunitats a fer front a les conseqüències econòmiques i socials generades per la covid-19.

En aquest sentit, la UGT de Catalunya vol posar de manifest que no podem tornar a deixar a ningú enrere ni hem de permetre que aquesta crisi la paguin els de sempre. L’impacte que finalment aquesta crisi tindrà sobre la ciutadania i l’augment de la vulnerabilitat econòmica i social de les famílies, dependrà de la mobilització dels recursos que disposin les nostres administracions públiques, però també dependrà de l’accés de la ciutadania a aquests recursos. Ens trobem en unes circumstàncies excepcionals, i hem de disposar de tots els recursos per donar una resposta excepcional i protegir a totes les famílies.

Amb l’anterior crisi que vam viure, la UGT de Catalunya vam ser contundents i vam exclamar que “És l’hora de rescatar persones”. No podem permetre que una altra vegada les limitacions econòmiques colpegin a les persones, ni ens podem permetre incrementar un altre cop les desigualtats socials.

Les propostes que han anat sorgint per a donar resposta a algunes de les situacions de vulnerabilitat no està arribant a totes persones i trobem que encara moltes no estan rebent cap mena d’ingrés econòmic, ni procedent d’un salari, ni dels beneficis d’una activitat econòmica, ni de la xarxa de protecció social de les administracions públiques. En aquest sentit, hem de tornar a denunciar que el col·lapse de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital no està donant resposta a la demanda de la ciutadania i està empenyent a milers de persones a la vulnerabilitat absoluta.

La nostra xarxa de protecció té forats que necessitem cobrir per tal d’assegurar la supervivència de la ciutadania i la cohesió social del país i, per això, necessitem injectar liquiditat econòmica a totes les persones de manera immediata.

Per tot plegat, insistim reformar la protecció per desocupació per donar resposta a les 130.000 persones que ja no tenien prestació abans de la crisi de la covid-19. Hem d’estendre la cobertura de protecció més enllà dels ERTOs dirigits a mantenir i preservar l’ocupació, i arribar als milers de persones que han sigut expulsades del mercat de treball, han consumit la protecció per desocupació i es troben ara mateix amb gairebé nul·les oportunitats de trobar un lloc de treball.

El nostre objectiu és no deixar a ningú enrere, eliminant els buits de cobertura en la protecció per desocupació i que no es tornin a augmentar les desigualtats com va succeir a l’anterior crisi econòmica.

Comments are closed.