La UGT de Catalunya denuncia, un any mes, els fraus a l’ombra del MWC i exigeix la modificació de la llei d’ocupació que reguli els portals d’ofertes de treball

Dilluns el MWC obrirà portes i ho torna a fer amb contractacions precàries i amb salaris baixos. Des de la UGT de Catalunya denunciem, un any mes, els fraus que es cometen, en matèria d’ocupació i contractació, a l’ombra d’aquest congrés

La UGT de Catalunya, hem analitzat les ofertes de feina publicades a diferents portals d’internet, i hem identificat que els principals fraus que es cometen en matèria d’ocupació i contractació són els següents:

  1. L’opacitat i la falta d’informació en les ofertes de treball.

No és el primer cop que ho fem públic i ho denunciem i és que les ofertes que es publiquen als portals d’internet són majoritàriament poc transparents i manquen d’informació imprescindible com l’horari, el sou o el tipus de contracte, entre d’altres.

  1. Requisits discriminatoris d’accés a les ofertes.

No hi ha dubte que l’acció de la UGT de Catalunya durant el Mobile de l’any 2019 ha suposat un avenç. Les denúncies que vam presentar aleshores davant la Inspecció de Treball, per ofertes de feina sexistes, han fet que aquest any els portals telemàtics que publiquen ofertes de feina consideressin les nostres reclamacions i per això, han incorporat, majoritàriament, elements neutres en les categories ofertades.

Ara bé, malgrat la nostra acció, les denúncies i les multes de la Inspecció de Treball, alguns requisits discriminatoris es tornem a repetir un any més (discriminació per alçada i per raó de gènere). Enguany, a més, apareix una nova discriminació derivada de la pandèmia de la covid-19 i que respon a la necessitat de tenir, per part de la persona candidata, el certificat covid.

  1. Sous baixos i jornades maratonianes.

Els llocs de treball que majoritàriament crea aquest Congrés són precaris. La feina es concreta en 4 dies i això es tradueix en jornades molt llargues i intenses pel que fa a càrregues de treball, que fins i tot en alguns casos, no respecten els descansos entre jornades i tot això, per sous generalment baixos.

Davant d’aquesta situació la UGT de Catalunya exigeix, un cop més, la modificació de la Llei d’ocupació que reguli els portals d’ofertes de treball. És necessària una regulació del contingut mínim obligatori de les ofertes: salari, contractació, horari, experiència requerida i formació.

Creiem que cal fer valer el marc normatiu existent de protecció i establir l’element de neutralitat com un dels factors claus per a garantir una selecció, un accés i una contractació totalment desvinculats dels gèneres i dels atributs subjectius, tot erradicant les males pràctiques discriminatòries i la precarietat i millorant, sens dubte, les condicions de treball (sou i jornada) de treballadors i treballadores.

La UGT de Catalunya no descansarà fins a aconseguir l’accés lliure, sense discriminacions, als llocs de treball. No podem permetre que el aspecte físic encara determini l’accés a l’ocupació o que un certificat sanitari limiti l’accés de les persones candidates quan aquest, és un requisit no contemplat a cap llei. Per això, tornarem a denunciar, davant la Inspecció de Treball, les ofertes que constitueixin un atemptat contra la igualtat de les persones treballadores.

 Un any més, hem de posar de manifest la falta de control en les ofertes de treball del MWC i la precarietat de l’ocupació que genera, hem d’exigir a organitzadors i administració pública que garanteixin el compliment de la normativa vigent i estableixin les mesures necessàries per tal que aquest congrés, a més de ser un referent mundial en matèria de tecnologia, ho sigui també en matèria de relacions laborals i garanteixi condicions de treball dignes, lliures de precarietat i de discriminació.

 Podeu consultar l’informe en el que s’ha analitzat els diferents incompliments amb exemples  d’ofertes reals i en el qual s’exposen les reivindicacions de la UGT de Catalunya al respecte en aquest enllaç.

Comments are closed.