La UGT de Catalunya recorda a les empreses multiserveis la obligatorietat d’abonar als seus treballadors i treballadores els salaris que marquen els convenis col·lectius de cada sector

Des del dia 1 de gener del 2023, els convenis col·lectius d’empresa ja no poden establir salaris per sota del que marquen els convenis de sector. L’adaptació del conveni d’empresa al conveni de sector, s’ha d’articular com una millora directa a la persona treballadora en matèria salarial.

Des de l’1 de gener de 2023, tots els convenis col·lectius d’empresa vigents publicats han perdut el benefici de la seva prioritat aplicativa en la fixació del salari que els havia proporcionat la reforma laboral de 2012. La Reforma Laboral de 2021, més concretament el Reial Decret-llei 32/2021, de 28 de desembre, vigent des del passat 31 de desembre de 2021, modifica l’apartat 2 de l’article 84 de l’ET, que fixa la prioritat aplicativa del conveni de sector per sobre del conveni d’empresa en matèria salarial (salari base i complements salarials), entre altres qüestions.

La prioritat aplicativa del conveni de sector és vigent des del 31 de desembre de 2021 per aquells convenis col·lectius d’empresa registrats o publicats després d’aquesta data, però pels convenis col·lectius d’empresa anteriors a aquesta data, la Reforma Laboral ha previst un període de transitorietat que finalitzava, el passat 31 de desembre de 2022.

Per tant, és necessari ja que els convenis col·lectius d’empresa ajustin i adeqüin els salaris base i els complements salarials d’acord amb allò que estableix el conveni col·lectiu de sector de referència aplicable.

Aquest ajust però, tal com fixa l’art 84 de l’ET, no podrà suposar compensació, absorció o desaparició de qualsevol dret o condicions més beneficioses. L’adaptació del conveni d’empresa al conveni de sector s’ha d’articular com una millora directa a la persona treballadora en matèria salarial.

Amb la finalitat de fer complir la norma, que beneficia a milers de treballadors i treballadores,  la UGT de Catalunya ha engegat una nova campanya adreçada a informar a totes les empreses multiserveis que operen a Catalunya, i que tenen conveni col·lectiu d’empresa, de la seva obligació d’ajustar i adequar els seus salaris als salaris del conveni de sector de referència, sempre i quan, els sous dels convenis d’empresa estiguin per sota dels de sector.

Per això, enviarem massivament cartes adreçades a la direcció d’aquestes empreses on els hi recordem aquesta modificació i els informem de la seva obligació de no aplicar salaris per sota dels que marquen els respectius convenis sectorials d’aplicació a les diferents activitats.

Confiem en que les empreses hagin portat ja a terme les modificacions i adaptacions de sous necessàries per complir amb la normativa vigent. Des de la UGT de Catalunya farem un seguiment exhaustiu del compliment per part de les empreses de la norma i denunciarem  davant la Inspecció de Treball tots els incompliments.

A Catalunya operen actualment, una seixantena d’empreses multiserveis amb conveni propi aproximadament; és a dir, amb conveni col·lectiu d’empresa, que donen cobertura a un total de 38.200 persones treballadores.

En els darrers anys, hem viscut una proliferació d’aquest tipus d’empreses perquè suposaven, per a l’empresa usuària, una reducció de costos de l’activitat mitjançant una desregularització més gran de les relacions laborals; empitjorant i precaritzant les condicions laborals de les persones treballadores que presten serveis a través d’aquestes empreses.

La reforma laboral de 2012 va agreujar encara més aquesta situació. Precisament, la modificació de l’apartat 2 de l’article 84 de l’ET que consolidava la prioritat aplicativa del conveni d’empresa per sobre el conveni sectorial, va obrir la porta a l’ús massiu i abusiu de convenis d’empresa (com els de les multiserveis) que apliquen en moltes ocasions, el salari mínim interprofessional i l’Estatut dels Treballadors.

Concretament, el sou dels treballadors i treballadores pot ser molt inferior, tot i fer la mateixa feina, depenent de quin conveni apliqui l’empresa per la qual es presten serveis.

Aquesta diferència de sou pot arribar a ser, en el pitjor dels escenaris, entre un 33% i un 45% inferior; és a dir, que les persones que presten serveis per una empresa multiserveis amb conveni propi cobra entre uns 300€ i 500€ menys al mes (la xifra oscil·la entre els 6.200 euros i els 11.000 euros menys a l’any).

Aquesta és la conclusió que n’extraiem després de comparar les taules salarials d’alguns convenis col·lectius d’empreses multiserveis amb el seu conveni col·lectiu de sector referent (per a la comparativa de sous, hem fet servir les últimes taules salarials publicades dels convenis col·lectius que s’especifiquen). Tot seguit recollim els detalls:

 

Hostaleria

L’empresa multiserveis CTC – Externalización SL, paga de mitja un sou un 33% inferior respecte el sou de les empreses que apliquen el conveni col·lectiu del sector de l’hostaleria i turisme de Catalunya. Per categories, observem com els cuiners i cambrers d’un o altre conveni, per exemple, poden arribar a cobrar sous amb una diferència del 40%, que equival a una diferència de sou anual de més de 8.500 euros:

Logística

En el cas de la logística i el transport de mercaderies, l’empresa Randstad Project Services paga al seu personal conductor i de magatzem gairebé un 50% menys que les empreses que apliquen el conveni de sector. Això suposa una merma considerable per als treballadors i treballadores de Randstad de més de 500 euros al mes (o més de 12.000 euros a l’any). Aquí els detalls:

Metall

Els treballadors i treballadores de l’empresa Serveis Puntuals i Manteniment, cobren de mitja un 36,5% menys (més de 9.500 euros l’any menys) que els treballadors i treballadores que se’ls hi aplica les taules salarials del conveni del metall de la província de Barcelona. Aquestes són les diferències per algunes categories:

Neteja

En el cas de la neteja, el sou mig d’un treballador o treballadora de Serlimar es situa un 3,5% pet sota del sou mig d’un treballador o treballadora cobert pel conveni col·lectiu de la neteja d’edificis i local de Catalunya. Concretament, la categoria de personal de neteja cobra un 0,6% menys, que equival a 81 euros menys a l’any:

Comments are closed.