La UGT demanda a Glovo per atemptar contra la llibertat sindical

La Unió General de Treballadors ha registrat una demanda davant l’Audiència Nacional contra l’empresa Glovo i l’associació d’autònoms ATA perquè es declari l’existència de la vulneració del dret de llibertat sindical contra UGT i la seva Federació Estatal de Serveis, Mobilitat i Consum (FeSMC-UGT).

En aquest sentit, els dies 19 i 20 de novembre de 2020, Glovo va organitzar una videotrucada entre les persones que treballen per a aquesta empresa amb l’objectiu d’explicar el model laboral a Espanya. El primer dia, hi van participar 500 persones i el segon, 411. Una videotrucada en la qual l’empresa va fer una ingerència empresarial antisindical en col·locar els repartidors contra els sindicats, i senyaladament contra la UGT, qüestionant que el nostre sindicat defensi els seus drets com a treballadors i treballadores, i animant-los a organitzar-se al marge, a través d’altres associacions com ASORIDERS, APRA o AAR.

A més, denunciem l’associació d’autònoms ATA per tenir un espai en el blog de Glovo (https://glovers.glovoapp.com/es/blog) per a promocionar-se i per tenir un enllaç directe al seu web per a obtenir afiliats i afiliades, quan el 25 de setembre de 2020 es va publicar la sentència del Tribunal Suprem on es determinava que l’activitat dels repartidors de Glovo ha d’estar dins de la relació laboral per compte d’altri i no poden ser autònoms.

Missatges contra la UGT

La videotrucada va tenir lloc perquè fa poc que s’ha iniciat la taula de Diàleg Social entre Govern, empresaris i sindicats per a abordar la regulació de les empreses que realitzen la seva activitat a través d’aplicacions, com és el cas de Glovo. En aquest marc, Glovo va prendre la iniciativa d’explicar quin és el model laboral a Espanya i aquesta il·lustració va ser impartida pel màxim representant i un dels CEO de l’empresa, Sacha Michoud, i pel Director de Polítiques Públiques, Miquel Ferrer.

Durant la reunió, tots dos membres de Glovo van insistir en diversos missatges que es poden entendre com una clara ingerència empresarial amb la intenció d’influir entre els repartidors i repartidores perquè s’afiliïn a les associacions que defensen el model de Glovo, i clarament en contra de la defensa dels drets laborals que impulsa la UGT.

Missatges com el de Miquel Ferrer: “el que passa, i és opinió nostra i també és opinió de col·lectius que representen al vostre col·lectiu com ASORIDERS o com APRA o com AAR, crec que es deia, és que aquest Diàleg Social no té representativitat del col·lectiu de repartidors treballadors i treballadores de plataformes que representeu. I el que passa és que, des de fa un mes, aquest Diàleg Social debat sobre la futura regulació que definirà la relació entre les plataformes i els repartidors. I aquí s’està veient que hi ha una queixa, que hi ha una crítica per part del vostre col·lectiu o una part del vostre col·lectiu, perquè s’està debatent sobre el vostre futur i no se us està tenint en consideració o no s’està donant l’oportunitat d’explicar-vos”.

O “sí que és veritat que, i això jo crec que també és molt important tenir-ho en compte, que una de les claus per les quals actualment el nostre model i el tipus de treball que realitzeu funciona i té èxit, és precisament perquè el model legal que utilitzem és el treball autònom. I aquest és un model que no és que estigui fora de la llei, és que la pròpia llei el preveu”, també de Miquel Ferrer, quan la sentència del Tribunal Suprem, que és d’obligat compliment, assenyala explícitament que el model de Glovo no és legal.

O de les declaracions de Sacha Michoud: “Així que, calma, i insisteixo, és positiu que el vostre col·lectiu es faci sentir quan el que dieu és que voleu continuar treballant de la manera en què l’esteu fent”.

Consulteu aquí la demanda de la UGT contra Glovo i ATA.

Comments are closed.