La UGT denuncia TMB per tenir 600 treballadors i treballadores amb contractes temporals en frau de llei a autobusos de Barcelona

La secció sindical de la UGT TB ha denunciat la direcció de TMB davant la Inspecció de Treball per les irregularitats en matèria de contractació en els darrers tres anys. La nostra secció sindical denuncia que en aquest darrer període s’han fet contractes d’obra i servei per cobrir llocs de treball fixes, de plantilla estructural, motiu pel qual considerem que es tracta de contractació en frau de llei.

Fa dues setmanes la Inspecció de Treball va contactar amb la secció sindical de la UGT per tractar aquesta denúncia, i la direcció de TMB s’ha vist ja obligada a convertir alguns dels contractes d’obra i servei, 8 en concret, en indefinits. Des del nostre sindicat, però, veiem aquest nombre del tot insuficient, ja que hi ha 600 contractes d’obra i servei, tant de personal de conducció com de manteniment de la flota, que fan feines estructurals.

Aquesta dinàmica de contractació va iniciar-se amb l’anterior conseller delegat, Enric Cañas, i ha seguit amb el nou conseller delegat, Gerardo Lertxundi, que va iniciar la seva trajectòria a l’empresa prometent transparència i eficiència i que només ha fet que empitjorar les condicions laborals i les relacions sindicals, ja deteriorades amb el seu predecessor en el càrrec.

La realitat és que actualment ens trobem amb 600 treballadors i treballadores amb contractes fraudulents mentre que la cúpula directiva ha trobat la fórmula que li  permet duplicar càrrecs directius, consolidant unes condicions laborals molt per damunt de la mitjana només per a un petit col·lectiu molt exclusiu. Amb el salari d’aquest col·lectiu es podria tenir 30 treballadors i treballadores més treballant en condicions dignes. Tot això sense donar cap tipus d’explicació a la part social i sense complir les promeses inicials encaminades a reduir una estructura obsoleta i ineficient, tal com es va comprometre l’Ajuntament de Barcelona en el ple municipal del 3 de març de 2019. Quinze mesos després encara no sabem si s’ha fet o no aquesta auditoria, però si tenim en compte l’increment de càrrecs directius no deu haver-se fet.

La mala gestió de TMB torna a demostrar-se amb la publicació del Codi Ètic, publicat sense consultar prèviament la representació legal dels treballadors i les treballadores, incomplint per tant l’Estatut dels Treballadors i el conveni col·lectiu. Entre altres punts, aquest codi obre un canal de denúncia entre treballadors i treballadores.

Comments are closed.