La UGT exigeix a Eurest-Compass group que abandoni les pràctiques abusives que aplica als treballadors i les treballadores dels menjadors escolars de les comarques gironines

Els aplica una reducció de jornada en la darrera quinzena de feina, el que suposa un important greuge per aquest col·lectiu de fixes-discontinus

La UGT a les Comarques Gironines denuncia que l’empresa Eurest-Compass Group –propietària de Asistentes Escolares, SL- coincidint amb la jornada intensiva en els centres escolars, ha decidit reduir la jornada de treball als monitoris i monitores de menjador –uns 300 arreu de les comarques gironines- realitzant una modificació substancial de les seves condicions de treball.

L’empresa ja ha aplicat unilateralment aquesta pràctica abusiva en els dos darrers anys, sense negociar-la prèviament amb el Comitè d’Empresa, tal com dicta l’Estatut dels Treballadors. I ho ha fet sense presentar cap dada econòmica que demostri pèrdues. La UGT ha sol·licitat reiteradament els comptes anuals i els balanços, i no ha rebut cap resposta per part de la direcció de l’empresa.

La plantilla ha patit una reducció horària important en la seva jornada laboral els darrers 15 dies del servei de menjador dels centres escolars. L’any passat fins i tot, la direcció va obligar els treballadors a signar ‘voluntàriament’ la reducció horària, perquè si no ho feien els farien finalitzar el contracte abans de temps.

Davant les amenaces i coaccions, la majoria de la plantilla va signar la reducció (en molts casos, ni tan sols va facilitant-ne una còpia als treballadors). Aquesta modificació –els treballadors tenen jornades d’entre 12,5 i 15 hores setmanals- interposada en els darrers 15 dies de treball, suposa una important pèrdua econòmica, també pel que fa a la quitança i la prestació per desocupació, ja que aquests treballadors són fixes-discontinus. Aquells que no van cedir a la petició de l’empresa encara van patir conseqüències econòmiques més greus, perquè el seu contracte va finalitzar 15 dies abans de la data prevista. A més, el preu del menú infantil que paguen les famílies disminueix aquests dies, cosa que evidencia l’augment de benefici que obté l’empresa durant aquesta quinzena.

El Comitè d’Empresa va denunciar aquesta pràctica il·legal davant el Tribunal Laboral de Catalunya, sense arribar a cap acord. De la mateixa manera, en dues ocasions ha interposat una denúncia a la Inspecció de Treball, amb informe favorable i sanció econòmica per a l’empresa. No obstant aquesta resolució, ens tornem a trobar amb la mateixa situació: en lloc de complir amb la normativa i la llei, l’empresa paga la multa i segueix reduint les jornades de la plantilla.

La UGT de Catalunya denuncia aquestes pràctiques empresarials i exigeix a la direcció de l’empresa que deixi d’aplicar aquestes clàusules abusives que any rere any perjudiquen la plantilla d’Asistentes Escolares.

Comments are closed.