La UGT exigeix la retirada de l’ERO a BBVA i buscar mesures no traumàtiques

La UGT considera inadmissible l’ERO presentat a BBVA, que pretén el tancament del 35% de la xarxa d’oficines a Catalunya (204 de les 578 existents) i l’acomiadament de 1.200 treballadors i treballadores, el 26% de la plantilla a Catalunya.

BBVA s’està aprofitant de la pandèmia tant per retallar personal essencial com per retallar serveis bàsics a la clientela (tancament d’oficines, reducció d’horaris de caixes i cita prèvia per a gestions, etc). Per al nostre sindicat, aquesta decisió no és ètica. BBVA és un banc europeu líder en eficàcia i rendibilitat; es troba entre els tres millors bancs europeus en rendibilitat sobre capital i sobre actius; i té un folgat nivell de capital, molt superior al reguladora, i no en perilla la viabilitat ni a curt ni a llarg termini.

BBVA és una de les empreses guanyadores de la pandèmia, amb un benefici de 1.210 milions d’euros (xifres pre-covid) durant el primer trimestre. Ara volen justificar l’ERO, d’una banda, sobre la base que a l’Estat encara queda un petit marge per a millorar l’eficiència i, per un altre, que els clientes prefereixen canals remots per a interactuar amb el banc, amb la qual cosa les vendes digitals estan creixent exponencialment, quan sabem que això és fals perquè és la xarxa d’oficines qui continua realitzant la majoria d’aquestes falses “vendes digitals”.

Amb aquest ERO perden els treballadors i treballadores que perdran el seu mitjà de vida, però també els treballadors i les treballadores que es queden, perquè hauran de suportar més càrregues de treball, quan les que suporten actualment ja són inassolibles.  Així mateix perd la clientela, que veurà reduïda la seva xarxa física de contacte i l’empitjorament de la qualitat del servei pagant —de moment— el mateix. I perden les arques públiques.

Aquest ERO és l’acte final de l’espoli de 6 caixes catalanes. Oficines pròpies BBVA a Catalunya 2011: 454 oficines, després de l’ERO en quedaran 374, 80 menys. Però pel camí també s’han tancat 534 d’UNNIM (compra en 2011) i 673 oficines de Catalunya Banc (compra en 2015). Des de 2011 s’hauran tancat 1.287 oficines i s’hauran destruït 8.500 llocs de treball.

Comments are closed.