La UGT i CCOO per un model turístic sostenible

turismeLa UGT i CCOO de Catalunya, com a representants dels treballadors i les treballadores, som els primers interessats en el fenomen del turisme a Barcelona i a Catalunya, que representa milers de llocs de treball i una part significativa del PIB. Per tant, som partidaris del desenvolupament del turisme, amb tot el que això comporta quant a generació d’ocupació i activitat, i també de coneixement, intercanvi, cultura i presència de Barcelona i de Catalunya al món.

Demanem un model de turisme sostenible. Amb aquesta proposta vàrem participar amb notable intensitat i compromís en els debats del Pla Estratègic del Turisme que es varen desenvolupar a la ciutat durant l’any 2010.

Turisme sostenible vol dir per a nosaltres:

• Evitar la saturació d’establiments hotelers a zones molt concentrades de la ciutat.
• Evitar igualment la proliferació de pisos i apartaments que estan destinats a turistes en exclusiva.
• Assegurar l’equilibri social de cada barri de la ciutat. Defensar la presència de veïns i evitar la seva progressiva expulsió, que és el que està passant ara a moltes zones del centre històric de Barcelona.
• Diversificar l’oferta territorial. Estendre l’activitat turística al conjunt de la ciutat, en termes de visita i d’allotjament, i al conjunt de la “ciutat real”, que va més enllà de Barcelona.
• Aplicar mesures per afavorir la coexistència d’usos diversos de la ciutat. Ciutat complexa, evitar l’especialització i el monocultiu econòmic.
• Activació de polítiques decidides, sostingudes i prou dotades per evitar les il•legalitats, tant respecte als pisos turístics, com en quan a altres pràctiques.
• Implementar mesures per evitar que la presència massiva de turisme encareixi de manera artificial els costos de la vida a nombroses zones de la ciutat, expulsi els veïns i canviï la fisonomia dels barris.

La UGT i CCOO de Catalunya hem reclamat participar a Turisme de Barcelona, organisme que funciona com a agència turística de la ciutat, composada, fins ara, només pel propi Ajuntament de la ciutat i els operadors, fonamentalment els hotelers, és a dir, les patronals.

• La presència sindical i veïnal en aquest organisme ens sembla essencial per assegurar la veu, l’anàlisi i la proposta dels sectors econòmics i socials que composen la ciutat, l’escenari i donen els serveis.
• Igualment, quant a l’exercici social i democràtic d’equilibrar interessos que poden entrar en conflicte en un territori geogràficament petit i ric, gairebé saturat d’activitats.

Des que va ser aprovat en el plenari municipal de Barcelona la presència als òrgans de participació del turisme dels sindicats i la FAVB no hem tingut encara l’oportunitat de participar en cap reunió ni de treball ni de presentació de cap anàlisi, estudi o proposta. Tampoc se’ns ha demanat la nostra opinió, especialment des del punt de vista dels treballadors i treballadores, en cap cas.

Ara, finalment, com moltes vegades i des de diferents posicions s’havia temut, s’ha produït un esclat social a la Barceloneta, amb grans possibilitats d’estendre’s al conjunt de la ciutat que viu sota la pressió real o sentida del turisme. Cal cercar solucions, i cal cercar-les amb el debat, la participació i els acords amb tots els sector implicats, que no són només els operadors i l’Ajuntament. Hi són també i principalment els veïns. I hi som també els treballadors i treballadores del turisme, amb els seus sindicats al capdavant, que fa molts anys que treballem en aquests temes.

Tal com ja varem manifestar en el seu moment, forçar els horaris comercials com s’ha fet aquest estiu és un greu error que ajuda a banalitzar el fenomen turístic a la ciutat.

La UGT i CCOO de Catalunya demanem a l’Ajuntament, en el marc de Turisme de Barcelona, o si cal en un marc nou, obrir els debats per assolir un compromís de ciutat respecte al fenomen turístic a la nostra ciutat, amb les garanties democràtiques que aporten el debat, el contrast de posicions, el respecte de les mateixes en un context de diàleg i enteniment sobre un tema cabdal per a la nostra ciutat.

Com a eixos de debat proposaríem els següents, de manera oberta i sense voluntat de ser exhaustius:

• Voluntat de planificar i regular els impactes de l’activitat turística sobre la ciutadania i el territori.
• Identificar els impactes socials i mediambientals que puguin ser percebuts com a negatius per la ciutadania.
• Reconèixer la participació de tots els agents que estan afectats i implicats en les activitats relacionades amb el turisme, més enllà d’hotelers, agències de viatge etc, i que tenen un efecte transversal sobre el conjunt de serveis i de les empreses de la ciutat.
• Posar en valor el paper dels treballadors i treballadores dels diversos sectors i activitats, que són freqüentment la imatge de la ciutat de cara als visitants.
• Redistribució més equitativa dels costos i els beneficis de l’activitat turística a la ciutat.
• Analitzar la taxa turística i les seves possibilitats per compensar els impactes negatius del turismo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*