Seguiment del 97% a Catalunya de la vaga dels serveis de restauració a bord de l’AVE i llarga distància (Ferrovial)

Els treballadors es concentren ara com a protesta a l’Estació de Sants de Barcelona

Ferrovial ha comunicat que deixa d’aplicar el conveni col·lectiu i ha presentat un ERO temporal per a 452 treballadors

El seguiment dels treballadors de Ferrovial Servicios a Bordo a Catalunya durant la primera jornada de vaga (ahir diumenge de les 01:00 fins les 21:50 hores, moment de la sortida de l’últim tren de Sants) ha estat del 97%. Si tenim en compte que els serveis mínims obliguen a treballar 11 persones al dia, es pot considerar que el seguiment ha estat del 100%.

A Catalunya estan convocats a la vaga uns 320 treballadors i treballadores, entre fixos i eventuals, que es dediquen als serveis de restauració a bord dels trens AVE, llarga distància i internacionals. A tot l’Estat estan convocats 1.900 treballadors i treballadores. Les aturades s’han convocat durant tota la setmana, de manera ininterrompuda des de les 01:00 hores de diumenge 26 de febrer fins a les 01:00 hores de diumenge 5 de març.

El motiu de la convocatòria de vaga és el bloqueig total de les negociacions per part de l’empresa Ferrovial, qui també ha comunicat la seva decisió unilateral de deixar d’aplicar el conveni col·lectiu, deixant  la totalitat de la plantilla sense un marc legal que reguli les seves relacions laborals.

Ferrovial ha anat aplicant el conveni col·lectiu de manera arbitrària, amb posicionaments unilaterals i restrictius, tot generant un efecte desregulador de les condicions sociolaborals de la plantilla. Aquest fet redueix considerablement els marges de negociació. El personal temporal ja ha començat a patir els efectes negatius de la inaplicació del conveni.

A més, lluny d’apropar posicions, l’empresa ha optat per obrir el període de consultes per dur a terme un expedient de regulació temporal d’ocupació al·legant causes organitzatives i productives. L’ERTE afecta un total de 452 treballadors  i treballadores, amb una durada màxima fins al 30 de novembre de 2019. La mesura proposada té incidència desigual quant al volum d’afectats per centre de treball, així com en el percentatge de reducció de jornada i salari amb caràcter individual.

Des de la UGT considerem que l’ERTE és un intent per part de l’empresa de desviar l’atenció sobre els motius fonamentals de la vaga, que és la inaplicació del conveni, i entenem que incrementa notablement la conflictivitat davant una situació ja difícil d’assumir per una plantilla que ha realitzat esforços notables en aquests últims tres anys i a la que cada cop se li demana més.

Comments are closed.