Setmana d’Acció pels drets del personal de pisos als hotels

31camarera_pisosLa Federació de Serveis per a la Mobilitat i el Consum de UGT i la Federació de Serveis de CCOO han manifestat el seu suport a la campanya que desenvolupa la federació sindical UITA (Unió Internacional de Treballadors de l’Alimentació, Agricultura i Turisme), de la qual són membres, en defensa del treball digne i segur per al personal de pisos als hotels, un treball fosc i tradicionalment poc valorat, però que constitueix la base del negoci de la hostaleria.

Entre el 3 i el 10 de desembre es desenvoluparan en 25 països, el nostre entre ells, iniciatives destinades a denunciar les condicions de treball i ocupació que pateix el col·lectiu de personal de pisos i reivindicar un treball digne i estable per aquestes persones.

Volem destacar que estem davant un col·lectiu absolutament feminitzat, que constitueix un percentatge molt important de les plantilles hoteleres. Gairebé cinquanta mil dones presten els seus serveis en l’oferta hotelera reglada i són les destinatàries d’aquesta iniciativa internacional, que forma part d’una campanya més global que es ve desenvolupant des de fa un any.

No és una reivindicació desconeguda ni nova en el sector al nostre país. Moltes són les mobilitzacions que han realitzat els treballadors i les treballadores d’hostaleria per millorar les seves condicions de treball i ocupació. Com a fita de les mateixes podem recordar la vaga general de l’hostaleria de 1992, que va conduir a la signatura de l’Acord Laboral Estatal d’Hostaleria, que va reconèixer i va definir les funcions del personal de pisos, de les cambreres de pisos en definitiva, i que va contribuir al reconeixement i professionalització del seu treball. Després en els convenis col·lectius es va aconseguir l’equiparació salarial i el seu reconeixement profesional.

Aquestes persones no solament s’enfronten a unes condicions de treball dures, sinó que a més es veuen amenaçades per fenòmens com la externalització del servei de pisos per part de les empreses. Amb el pretext de la crisi i en nom d’una suposada “flexibilitat” les empreses pretenen expulsar-les de la negociació col·lectiva, obtenint més beneficis amb menors costos salarials.

UGT i CCOO reiteren el seu compromís amb les cambreres de pisos i juntament amb la UITA i les seves afiliades a tot el món, reivindiquen treball digne i segur para les mateixes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*