Setmana Europea per a la Seguretat i la Salut a la Feina

Els trastorns musculoesquelètics (TME) relacionats amb la feina són les alteracions i el deteriorament que pateixen determinades estructures del cos, com ara músculs, articulacions, tendons, lligaments, nervis i ossos, causades o agreujades pel desenvolupament de l’activitat laboral. Aquests trastorns afecten principalment l’esquena, les espatlles, el coll i les extremitats superiors, malgrat que també poden afectar les inferiors.

La major part dels TME són trastorns que s’acaben manifestant a llarg termini per l’exposició reiterada a moviments repetitius de mans i braços, sedentarisme i postures forçades, i elevació o desplaçament de persones o càrregues pesades. Tot i això, els TME també poden ser provocats per traumatismes aguts, com fractures, que apareixen amb ocasió d’un accident.

Per tant, els TME són un problema de salut molt freqüent entre els treballadors i les treballadores, i que inclou des de lleugeres molèsties fins a greus patologies i malalties cròniques que poden ser incapacitants. Poden afectar tots els sectors i ocupacions, i per aquest motiu suposen la primera causa tant dels accidents laborals amb baixa durant la jornada (al voltant del 35% són per sobreesforços físics sobre el sistema musculoesquelètic) com de les malalties professionals reconegudes (l’any passat van suposar el 82%).

Per aquest motiu, la campanya sobre treballs saludables que promou l’Agència Europea, i que aquest any se celebrarà entre el 19 i el 23 d’octubre, porta per lema «Relaxem les càrregues», i té per objectius sensibilitzar sobre els TME relacionats amb la feina i la necessitat de gestionar-la de forma adequada.

Com cada any, la UGT de Catalunya hem decidit adherir-nos a aquesta campanya. Per això, durant aquesta setmana publicarem cada dia a les xarxes un consell preventiu de sensibilització per prevenir TME, i aprofitarem també per fer redifusió de les nostres publicacions referents a aquesta temàtica.

Trobareu tota la informació a la web de la campanya europea

https://healthy-workplaces.eu/

Comments are closed.