UGT i CCOO de Catalunya exigim al Govern de la Generalitat un pla d’ajuts urgent per als sectors afectats per les restriccions de la Covid-19

Font: ACN

Divendres, el Govern de la Generalitat va anunciar noves restriccions per fer front a la situació de crisi sanitària, restriccions que una vegada més no són acompanyades de les ajudes necessàries per fer-hi front, tal i com vàrem manifestar a la reunió ordinària del diàleg social d’ahir per tractar dels fons europeus, i on vàrem manifestar que no es poden prendre aquestes decisions sense el diàleg previ amb els sindicats i patronals més representatives del sector.

Restriccions com les de la restauració, suposen més un tancament encobert, que una reducció horària. Les franges horàries imposades no responen ni a la realitat del sector, ni ha la realitat social, i denota desconeixement polític del sector. Aquestes mesures suposaran l’ impossibilitat de viabilitat del molts negocis, que es veuran abocats a tornar a tancar provocant nous ERTOS i acomiadaments. Una vegada més les persones   autònomes i petites empreses es queden totalment desprotegides i els treballadors i treballadores a l’atur. Caldria que el Govern reconsideri les franges horàries en consulta amb les patronals i sindicats més representatius del sector i garantint les mesures de seguretat. Tornem a assistir a la falta de concreció i es tornen a fer restriccions de l’activitat sense acompanyar-les dels ajuts necessaris per fer-les front, com des de fa setmanes que CCOO i UGT de Catalunya venim reclamant. Els ajuts que s’han donat fins al moment han resultat insuficients i descompensats respecte a la duresa de les mesures. Cal garantir la liquidés i solvència de les empreses amb ajuts però que siguin condicionats a mantenir l’ocupació. També reclamem ajuts addicionals a treballadors i treballadores que han patit una forta pèrdua de poder adquisitiu per haver vist suspès o finalitzat la seva relació laboral.Un paquet d’ajuts que ha de resoldre les diferents casuístiques que poden donar-se en funció de l’evolució del virus i les mesures que hagin de prendre pel seu control. Criteris d’accés als ajuts i tipus d’ajuts per accedir.

  • Transferència directa de diners a empreses que tanquin o redueixen la seva activitat.
  • Accés a finançament de l’ICF amb retorn a 10 o més anys en funció de l’afectació dels sectors afectats, com es el cas de tots aquells vinculats al turisme, la restauració o el comerç, que entre tots ells representen més del 24% del PIB de Catalunya.
  • Prestacions addicionals a les contributives o no contributives actualment disponibles per a treballadors i treballadores que es vegin afectades amb una pèrdua  important del seu salari.

L’evolució de la crisi sanitària obliga a prendre decisions restrictives però no es podem imposar restriccions sense acompanyar-les de les mesures necessàries per pal·liar les conseqüències que aquestes tenen sobre els treballadors i treballadores, persones autònomes i empreses. No podem fer de la salut i l’economia una dicotomia irresoluble. L’hem de fer compatible, perquè viurem encara molt temps amb el virus.

Catalunya te marge per incrementar la seva despesa pública i l’ha de projectar de manera orientada a tots els àmbits afectats per la crisi, de manera concertada amb els agents socials i econòmics i donar les certeses que la ciutadania necessita.

Davant una possible tercera onada però amb la previsió de l’inici de la vacunació que ens fa preveure l’inici del final d’aquesta pandèmia, CCOO i UGT demanem que el Govern de la Generalitat no eludeixi el desplegament del diàleg social que s’ha demostrat una eina útil i més efectiu que sense la participació dels agents econòmics i socials, com s’ha demostrat en la capacitat d’esmenar els problemes de gestió dels ajuts per persones autònomes.

Comments are closed.