UGT subscriu el preacord pel ERE de Ferrovial Serveis de Restauració a bord

 Ferrovial-Renfe-500x375El passat dilluns es va aconseguir un preacord per part de les representacions de UGT i CCOO a la Mesa de Negociació del ERE presentat per Ferrovial Serveis a l’àrea de la Restauració a bord, i que va ser recolzat pel sindicat USOC.
El principal objectiu de UGT en aquest procés ha estat el de mantenir el major volum d’ocupació possible, alhora que es mantenia la qualitat de l’ocupació.
Des del principi, quan Ferrovial plantejava l’acomiadament de 418 jornades completes, la qual cosa traduït a llocs de treball podia arribar a superar els 500, UGT es va centrar en la cerca de possibles solucions que evitessin aquest desastre.
A l’inici de la reunió, i amb la possibilitat del ERTO descartada pel deteriorament de la qualitat de l’ocupació que suposaven les mesures complementàries proposades per l’empresa, les dues úniques opcions possibles eren:

• Opció 1: Acomiadament de 418 jornades completes de treball, sense tenir en compte les adscripcions voluntàries a l’expedient, i amb llistats d’afectació realitzats sota criteris imposats unilateralment per l’empresa. Aquesta opció  pot provocar situacions indesitjades com que una persona que vulgui abandonar l’empresa sigui obligat a quedar-se, i una altre  que vulgui romandre acabi sent acomiadada.

• Opció 2: Sortida de 247 jornades completes (263 llocs de treball), de les quals serien descomptades les adscripcions voluntàries; internalització de les càrregues de treball en els magatzems i rebaixa salarial del 10%, que posteriorment l’empresa va rebaixar al 7,5%, i que en finalitzar la negociació es va deixar en 5,25%.

Tot i així, no amaguem la nostra preocupació pel volum de sortides forçoses, les quals queden concentrades en oficines, comandaments i logística, segons l’empresa per tractar-se de les àrees amb menor volum de voluntaris.

No obstant això, afortunadament la internalització de càrregues de treball en els magatzems produeix un estalvi de 423.000 € que repercuteix a minimitzar l’impacte en l’ocupació d’aquest col·lectiu, que en cas contrari hagués estat encara més gran.

Des de UGT hem donat compliment al demandat en les nostres assemblees en els diferents centres de treball,  on se’ns sol·licitava de manera unànime la unitat sindical davant la greu situació. Per això, i malgrat només tenir tres representants dels tretze de la taula de negociació, des de UGT hem prestat el nostre suport al sindicat majoritari en la cerca de solucions, que ha finalitzat amb la signatura d’aquest preacord.

Amb això, UGT compleix amb la seva responsabilitat, actuant de manera activa durant la negociació, encara sabent que no teníem la clau per  la solució. I és que hem entès que si volíem mantenir tanta ocupació com fos possible, i amb una qualitat acceptable, només es podia fer des de la serenitat, deixant a un costat possibles picabaralles sindicals, i per descomptat l’oportunisme demagògic al que ens tenen acostumats altres sindicats.

Lluny de ser l’acord ideal per tothom, sí entenem que aquest acord, en cas de ser ratificat, és l’opció menys dolenta dels escenaris possibles, ja que de no portar-se a efecte ens trobaríem davant l’opció 1: acomiadament de 418 efectius a jornada completa.

Finalment, i com a conseqüència de la proposta realitzada per UGT, en el cas de produir-se acomiadaments objectius o improcedents durant l’aplicació de la mesura (2014-2015), l’empresa no acomiadarà “més barat”, ja que haurà de tenir en compte el salari del treballador o treballadora afectat, abans d’efectuar-se el descompte del 5,25%, per al càlcul de les indemnitzacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*