VALORACIÓ ATUR NOVEMBRE 2019: L’atur puja a Catalunya per cinquè mes consecutiu

Continua augmentat la precarietat en l’ocupació. La majoria de les persones desocupades reben com a màxim una prestació de 426 euros mensuals.

Dades destacades: 

  • Aquest novembre l’atur puja per cinquè mes consecutiu a Catalunya, 2.915 persones més estan en situació d’atur, situant la xifra total en 390.182 persones. L’increment intermensual ha estat d’un 0,75%, tot i que la reducció interanual ha estat d’un 1,07% (-4.223persones).
  • A l’Estat espanyol, també creix l’atur en 20.525 persones (+0,65%) respecte al mes anterior, amb 3.198.154 persones en situació de desocupació. Interanualment es redueix en 54.683 persones (-1,68%).
  • L’atur creix a totes les províncies, especialment a Girona (+1.568 persones, increment del 4,26%) i a Tarragona (+1.162 persones, increment del 2,57%) que recull el 94% de l’increment total de persones desocupades a Catalunya, fet que demostra la gran dependència del nostre mercat laboral a les activitats laborals estacionals, doncs coincideix amb la caiguda de l’afiliació al sector de l’hostaleria per finalització de contractes per fi de temporada. Interanualment l’atur ha disminuït a totes les províncies, destacant les províncies de Lleida (-4,8%) i Tarragona (-2,45%).
  • L’atur s’ha incrementat gairebé en la mateixa quantia entre els homes (+1.4736) i les dones (+1.442). Però interanualment s’ha reduït més entre les dones (-3.006) representant el 71% del total de nombre de persones que han sortit de l’atur.
  • L’atur juvenil baixa un 8% respecte el mes passat. Però ha incrementat entre les persones majors de 45 anys un 1,13%. Tot i que és cert que ambdós col·lectius presenten petits decrements respecte al mes de novembre de l’any passat (-1,13% per les persones menors de 25 anys i -0,27% per les persones majors de 45 anys)
  • L’atur de les persones estrangeres també creix significativament aquest mes en 2.556 persones (+3,2%). Per sectors podem observar que l’atur de les persones estrangeres baixa a tots els sectors excepte en el sector serveis: augment total de 2.556 persones estrangeres a l’atur, que al sector serveis és de 2.985 persones. Interanualment  l’increment de l’atur és gairebé imperceptible.
  • L’atur s’ha incrementat especialment en el sector serveis (+4.853 persones), de fet, l’atur en aquest sector ha augmentat en 30.259 persones en els darrers 5 mesos, coincident amb els mesos que portem consecutius de pujades d’atur i representant el 92% de l’increment de l’atur des del mes de juny.
  • Aquest mes l’afiliació a la Seguretat Social baixa un 0,2%, degut sobretot a la finalització de la contractació en hosteleria. En termes interanuals l’afiliació ha crescut un 2%, concentrada tota en el Règim General (+2,43%) front al decrement del 0,22% de l’afiliació en el Règim d’Autònoms.
  • La contractació cau respecte el mes anterior, amb 56.329 contractes menys signats (-17,7%), i també cau respecte al mes de novembre de l’any passat amb 18.591 contractes menys (-6,6%).
  • El pes que té la contractació temporal en el mercat laboral català explica perquè la majoria de la caiguda de la contractació ha sigut en aquest tipus de contractació, tot i així, en termes relatius la caiguda de la contractació indefinida ha sigut més forta (-25,5%) que la temporal (-16,3%). Interanualment la caiguda de la contractació indefinida ha estat també superior (-9,9%) a la caiguda de la contractació temporal (-6%).
  • Així, la contractació indefinida té menor pes sobre la contractació total que ara fa un any: l’any anterior la contractació indefinida representava el 15,% del total de la contractació, aquest novembre és el 14,5%.
  • Novament, la contractació d’aquest mes és imminentment temporal: el 86,5% del total, superant en percentatge del mes passat.
  • El 51,7% dels contractes d’aquest mes els han signat homes, percentatge superior al que representaven el mes passat.
  • La taxa de cobertura de prestacions per desocupació se situa en el 62,8%. Així, 144.058 de les persones registrades a les oficines de treball, el 37,2%, no cobren prestació o subsidi per desocupació.
  • El 44,09% del total de les persones beneficiàries d’una prestació (107.723 persones) perceben una prestació no contributiva (430 euros de mitjana).
  • El 64,9% del total de l’atur registrat cobra una prestació màxima de 430 euros o no cobren res (251.281 persones).

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya 

L’atur ha pujat a Catalunya per cinquè mes consecutiu, fet que no es produeix a Catalunya des de l’any 2009, en plena crisi. En total, des del mes de juny, hi ha 32.910 persones més a l’atur. Aquest mes Catalunya ha estat la tercera comunitat autònoma on més s’ha incrementat l’atur per darrera de les Illes Balears i d’Andalusia.

Ens preocupa de manera especial l’increment de l’atur entre les persones majors de 45 anys, que puja per quart mes consecutiu i representen més del 53% del total de l’atur, i l’augment significatiu de l’atur entre les persones estrangeres, que representen una cinquena part del total de l’atur. I alertem sobre l’increment de l’atur en el sector serveis que amb un creixement de 4.853 persones a l’atur és l’únic sector on ha augmentat l’atur aquest mes.

També ens preocupa que se signin menys contractes que ara fa un any, i que especialment baixi el pes de la contractació indefinida sobre la total. En aquest sentit, no podem perdre de vista la precarietat dels llocs de treball que es creen: temporals, amb jornades parcials, salaris baixos i pitjors condicions laborals que abans de l’inici de la crisi.

Alertem també sobre de les persones que es troben sense feina: aquest mes el percentatge de persones en situació d’atur registrades a les Oficines de Treball que no reben prestacions arriba al 37%, i el 65% té uns ingressos inferiors a 426 euros o no cobren res.

Recordem també que continuem molt lluny de les dades d’abans de l’inici de la crisi: seguim amb més persones en situació d’atur, més atur juvenil, més temporalitat i menys protecció social. 

Denunciem el gran número de EROs als que estem assistint aquests últims mesos, EROs que en la majoria dels casos no tenen causes econòmiques i que es fan de manera preventiva. Això es conseqüència de l’eliminació de l’autorització administrativa i la flexibilització de les causes objectives introduïdes a la reforma laboral de 2012.     

Ara més que mai és necessària la derogació de les reformes laborals, que segueixen precaritzant el nostre mercat de treball, sense que els beneficis empresarials de la “recuperació econòmica” no han revertit en les persones treballadores, que cada vegada són més pobres. 

Davant tot això la UGT de Catalunya ha presentat recentment el Decàleg de la Negociació Col·lectiva per a l’any 2020, on reclamem: 

  1. Estendre i millorar la protecció de la negociació col·lectiva: el conveni col·lectiu de sector com a peça clau i vertebradora.
  1. Salaris dignes: Pujades salarials i recuperació del poder adquisitiu: Cap conveni per sota els 14.000 €!
  1. Reducció i ordenació del temps de treball: Cap a la jornada de 32 hores setmanals.
  1. Contractació indefinida i a jornada complerta. Continuem lluitant contra el frau de la contractació temporal i parcial fraudulenta i involuntària.
  1. Igualtat efectiva i real. Acabem amb la discriminació per raó de gènere i la bretxa salarial i eradiquem les violències masclistes a la feina: Tolerància zero, ni a la feina ni enlloc!
  1. Igualtat d’oportunitats i tracte i no discriminació de les persones amb discapacitat. Pla d’acció sindical per a la inclusió al mercat ordinari de treball de les persones amb discapacitat.
  1. Treball segur i saludable. El conveni col·lectiu ha de teixir la xarxa que permeti acabar amb la xacra de la sinistralitat laboral.
  1. Medi ambient. El conveni col·lectiu com a eina per a una transició justa.
  1. Lluitem contra la precarietat en el treball de les noves formes de treball: exigim igualtat de condicions laborals a les plataformes digitals, a les empreses multiserveis i a les falses cooperatives.
  2. Qualitat en el treball, prou precarietat!

Comments are closed.