VALORACIÓ IPC OCTUBRE 2018: El poder adquisitiu dels treballadors empitjora més a més aquest 2018, tot i la fase expansiva de l’economia i els elevats beneficis empresarials

La UGT de Catalunya exigeix augments salarials al voltant del 3%, salari mínim de 1.000 euros i clàusules de revisió salarial amb efectes retroactius a tots els convenis

Els preus del mes d’octubre van augmentar un 2,4% a Catalunya respecte a l’octubre de 2017, una dècima més que a Espanya, on els preus van augmentar un 2,3%. Quant a la variació mensual dels preus, aquests han augmentat un 0,9% tant a Catalunya com a Espanya.

Per províncies, la variació interanual dels preus ha estat d’un 2,9% a Lleida, un 2,6% a Tarragona, un 2,4% a Girona i un 2,3% a Barcelona. Pel que fa a l’IPC mensual, aquest ha pujat un 1,1% a Lleida, nou dècimes a Barcelona i Girona, i 8 dècimes a Tarragona.

Variació mensual Variació interanual
Espanya   0,9 2,3
Catalunya 0,9 2,4
Barcelona 0,9 2,3
Girona 0,9 2,4
Lleida 1,1 2,9
Tarragona 0,8 2,6

 Pèrdua sostinguda de capacitat adquisitiva de catalans i catalanes

Les darreres dades de l’Enquesta del Cost Laboral de l’INE mostren que els costos salarials van augmentar només un 0,8% a Catalunya el segon trimestre del 2018 respecte al mateix trimestre del 2017. Mentrestant, l’IPC continua creixent, fet que provoca una pèrdua de capacitat de compra.

Amb aquestes dades, l’evolució del poder adquisitiu empitjora mes a mes aquest 2018, tot i la fase expansiva de la nostra economia i els elevats beneficis empresarials.

Els salaris han d’augmentar per col·laborar amb la reducció de les desigualtats i de la pobresa i reforçar el creixement econòmic. Han de créixer per sobre de la inflació i guanyar participació sobre el repartiment de la renda, per la qual cosa els augments salarials a nivell agregat han de ser superiors als augments de productivitat. A més, és fonamental recuperar la inclusió en els convenis de la clàusula de garantia per al cas que la inflació a finals d’any sigui superior a la prevista.

Preus energètics i del lloguer

Els preus de les despeses relacionades amb l’habitatge van a l’alça: durant el darrer any han augmentat un 4,4% a Catalunya i un 4% a Espanya. S’acosta l’hivern, i els preus energètics augmenten juntament amb els preus dels lloguers.

Aquestes dades, sumades a la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris alerten d’una nova onada de pobresa energètica durant aquest hivern.

Per tant, des de la UGT de Catalunya exigim: 

  • Que les empreses apliquin tant l’acord salarial pactat a nivell estatal a l’AENC com a l’Acord Interprofessional de Catalunya, acords que han de traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant d’un 3% -que permetin guanyar poder adquisitiu- i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals. També demanem la inclusió als convenis de clàusules de revisió salarial amb efectes retroactius.
  • Un salari mínim interprofessional al mateix nivell que els d’altres països europeus, és a dir, de 1.000 euros.
  • Reclamem mesures immediates que reverteixin les reformes laborals i els efectes negatius que han tingut, per tal de reduir la precarietat laboral i millorar les condicions de treball.
  • Polítiques decidides contra la pobresa energètica, contra els abusos en els preus energètics i aplicació de la llei catalana 24/2015 contra la pobresa energètica per impedir talls de subministrament a les llars.

Comments are closed.