“LLUMS I OMBRES DE L’FP” PONÈNCIA D’UGT a MARTORELL

12 DE MAIG JORNADA DEDICADA A L’FP INICIAL AL  BAIX LLOBREGAT

El passat dia 12 de maig el Consell Comarcal del Baix Llobregat celebrà una Jornada dedicada a l’FP, a una zona industrialment emblemàtica, la nord, Martorell, veritable “hub” del sector industrial en general i de l’automobilístic en particular. L’esdeveniment va tenir lloc a la Biblioteca de Martorell.

L’acte va ser inaugurat per l’alcalde de Martorell, el president del Consell Català de l’FP, el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i el diputat d’Educació de la DIBA.

Tot seguit, representants de les patronals PIMEC i Foment van donar el seu punt de vista sobre l’FP, així com el president del Consell Català de l’FP en una presentació sobre les necessitats de realitzar prospectives ocupacionals del futur.

A continuació es va dedicar un bloc d’intervencions a l’FP Dual. En les exposicions i intervencions dels assistents i públic es  plantejaren  preguntes, dubtes o afirmacions com que “l’FP no és una opció estudi ben valorada, malgrat tenir una taxa d’inserció altíssima”.O que tenint una inserció laboral del 100%, algunes aules estan al 50% de la seva capacitat, amb només 14 o 15 alumnes.”  :

La part social representada per CCOO i UGT va fer arribar als assistents la seva persepectiva al respecte, discrepant pel que fa al desenvolupament de la llei de Formació i Qualificació Professional.

Martorell

El nostre company Carles Ferrer (en la foto al centre i amb el micro) de la FESP-UGT del Baix Llobregat va fer una intervenció destacant les “Llums i ombres de l’FP”, amb una  visió necessàriament crítica, on remarcava les nostres discrepàncies amb l’administració i la patronal. Va incidir que és una paradoxa que s’intenti posar en valor l’FP i al mateix temps es practiquin retallades en el sistema educatiu-formatiu.

El representant de la UGT de Catalunya va exposar les debilitats i fortaleses del sistema d’FP, així com les amenaces i oportunitats. En aquest sentit, va apuntar que les debilitats del sistema tenien el seu origen en, per un cantó, un model productiu millorable i, per l’altre, un model educatiu poc equitatiu i poc eficient, ja que no atrau les vocacions que necessita el sistema.

Pel que fa les fortaleses, el representant de la UGT va assenyalar l’alta inserció laboral dels graduats de FP i va posar en valor el fet que, malgrat tot, l’economia catalana ofereix més oportunitats que la majoria de CCAA en representar la cinquena part del PIB del conjunt de l’estat.

Per acabar, la UGT veu les polítiques neoliberals i, en particular, la reforma laboral aprovada fa 5 anys com la principal amenaça per a l’FP ja que reduir la taxa d’atur amb contractes de 800 € mensuals i 12 pagues no es pot considerar altra cosa que explotació laboral.

En el capítol d’oportunitats, Carles Ferrer va esmentar la nova Llei 10/2015 d’FiQP aprovada el 19 de juny però encara per desplegaren les seves parts més importants hauria de ser el model que marqui les polítiques formatives i industrials del país. La UGT de Catalunya apostem per una governança única i no bicefàlica.

Com a reflexions important de la jornada,  destacar que si realment es vol remarcar la idea que la inversió en FP té un retorn elevadíssim, que no és un cost, per què es retallen des de l’administració els recursos necessaris en els centres i en el capítol de personal? Per què no es fa una orientació adequada cap a l’FP que la situï allà on es mereix estar?

L’acte el van cloure el conseller d’Educació del Consell Comarcal del Baix Llobregat i la directora dels serveis territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat.

Un comentari a ““LLUMS I OMBRES DE L’FP” PONÈNCIA D’UGT a MARTORELL

  1. Pingback: LLUMS I OMBRES DE LA F.P. PONÈNCIA DE LA UGT A MARTORELL. – UGT EDUCACIO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*