UGT en la presentació de la versió catalana de la Nova agenda de competències per a Europa

En l’acte de presentació de la versió catalana de la Nova agenda de competències per a Europa a Barcelona, UGT alerta de la destrucció de llocs de treball  per la indústria 4.0

En l’acte d’ahir a la seu de representació de la Comissió Europea a Barcelona, va assistir  la consellera Meritxell Ruiz, la qual en la presentació la versió catalana de la Nova agenda de competències per a Europa, en el seu discurs manifestà el compromís europeu de Catalunya.

la-consellera_1

La consellera Meritxell Ruiz, Ferran Tarradellas i Joan Ignasi Torredemer

La Nova Agenda incorpora un seguit de mesures per garantir als ciutadans de la Unió Europea el dret de formació, el suports i els coneixements adequats. L’objectiu és fer un millor ús de les habilitats que estan disponibles; així com dotar les persones amb les noves habilitats que es necessiten, per ajudar-los a trobar una ocupació de qualitat i millorar les seves oportunitats de vida.

A continuació va haver una taula rodona on els agents socials (Foment, PMEC, CCOO i UGT de Catalunya) vàrem exposar el paper dels interlocutors socials  davant l’Agenda de Copenhaguen.

En el nostre parlament vam celebrar aquesta traducció, però des d’UGT de Catalunya considerem que cal que es tradueixi en fets com la reducció de l’elevada taxa d’Abandonament Escolar Prematur, situada en el doble que la mitjana europea (22% respecte 11% en dades del 2014).

taula-rodona_parlant

Jesús Martín, tècnic adjunt de la Secretaria d’FP de la UGT de Catalunya

Jesús Martin, representant d’UGT de Catalunya,  va fer una intervenció indicant que la incorporació de nous membres suposarà un repte  en la mobilitat intraeuropea i la capacitació dels seus treballadors i treballadores.

Des de la UGT de Catalunya creiem que per a que una societat pugui ser competitiva, haurà de respondre satisfactòriament als reptes que li plantegi la formació de la seva població al llarg de tota la seva vida, atenent tant a les necessitats presents com a les futures.

Per a complir amb aquests objectius els agents socials estem obligats a dissenyar estratègies de capacitació que permetin a les persones diversificar l’activitat econòmica, fonementant-la en la seva qualificació professional. Segons la UGT cal que es creï i es desenvolupi un Pacte Industrial i de Formació que estableixi les línies estratègiques de país. Catalunya com a país té un doble repte, el nacional i el transnacional, per això s’han de detectar les necessitats dels sectors, de les persones i actuar en conseqüència. Cal augmentar la inserció laboral, molt alta en els Cicles Formatius de Grau Superior seguint les qualificacions del Sistema Europeu de Qualificacions Professionals, com si fos un Europass que asseguri la mobilitat de la ciutadania tant a nivell laboral com individual.

taula-rodona_6

Els agents socials en la Taula rodona: “Els interlocutors socials davant l’Agenda de Copenhaguen

UGT considera que cal reforçar les competències claus per assolir el repte de la indústria 4.0, ja que es destruiran per la robotització molts llocs de treball. Segons el World Economic Forum uns 7 milions. Altrament només es crearan 2 milions de nivell  de qualificació 3 a 5, per la qual cosa es crearà un dèficit en aquells de baixa qualificació professional. Espanya, Alemanya i Austria són els països més exposats a perdre’ls, en una taxa del 12%, per la qual cosa s’han de prendre iniciatives que fomentin la competència digital i el domini de llengües estrangeres per garantir la mobilitat i la competivitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*