Els autònoms discrepen en la valoració del preacord.

Fotos de mecànics en un taller de motos.  És per parlar del tancament de tallers durant la crisi.

El col.elctiu d’autònoms abasta professions i oficis diversos i amb característiques molt diferents. crisi. J.F./ ARXIU.

CTAC n’està satisfeta, Autònoms Pimec vol esperar al desenvolupament del pacte i Autcat troba insuficients les mesures

CCOO considera que s’està fragmentant la negociació sobre les cotitzacions

Diferents representants del col·lectiu d’autònoms van valorar ahir positivament en general el reconeixement de drets i les prestacions que a partir d’ara rebran per contingències, accident laboral, formació i cessament de l’activitat, segons el preacord que va firmar dimecres el Ministeri de Treball del govern espanyol amb els representants de les patronals dels autònoms ATA i UPTA, que entrarà en vigor l’1 de gener. Entre altres millores, per exemple, a canvi d’una discreta pujada de la quota mensual, tindran dret a la bonificació del 100% d’aquesta quota a partir del segon mes d’incapacitat temporal.

Tot el que s’ha pactat aquesta setmana estarà vigent fins que la comissió tècnica que es constituirà en el primer trimestre de l’any vinent defineixi el nou sistema de cotització en funció dels ingressos. Ho explica Sandra Zapatero, presidenta de la Unió de Treballadors Autònoms de Catalunya CTAC, organització que s’inscriu dins del sindicat UGT. Zapatero aclareix que, contràriament al que es va difondre en un principi, quan es va dir que la quota pujaria menys de 5 euros mensuals, a aquesta pujada cal afegir-hi un 0,6% per les contingències professionals, un 1% pel cessament de l’activitat i la formació bonificada, que encarirà la quota un 0,1% més. En total, 5,5 euros que, sumats al que s’havia anunciat, seran uns 60 euros anuals.

Confiant en el futur

No obstant això, CTAC valora molt positivament el resultat de les negociacions entre l’executiu espanyol i els representants del col·lectiu, que a Catalunya abasta pràcticament 550.000 persones. La presidenta de CTAC recorda que un 80% dels autònoms cotitzen per la base mínima i paguen una quota mensual de 278,88 euros, que deixa com a conseqüència “una pensió irrisòria”. Per això, recorda, “des de la CTAC sempre s’ha reivindicat que els autònoms cotitzin en funció dels ingressos nets reals, perquè no és el mateix un mecànic que un arquitecte”. Zapatero insisteix que cal modificar aquesta cotització perquè sigui progressiva i que, per evitar suspicàcies sobre una eventual picaresca, cal establir fórmules de control de cara a Hisenda.

Aquesta projecció és compartida per Miquel Camps, president d’Autònoms Pimec, per qui la notícia del preacord és “una música que sona bé, perquè tot el que siguin més prestacions i cobertures sempre és benvingut”. Tanmateix, Camps creu que caldrà estar molt atents a la “lletra petita” del pacte, que espera que “no sigui només una mesura recaptatòria”. El representant d’Autònoms Pimec matisa que no creu que s’hagi d’equiparar el règim d’autònoms amb el general, “ateses les peculiaritats del col·lectiu”, que, entre altres coses, requereix un tractament específic per als que s’hi volen incorporar, envers els quals, assegura Camps, “cal fer pedagogia i facilitar-los-hi l’entrada”.

Al seu torn, Autcat, la divisió d’autònoms de la patronal Cecot, considera que la reforma o la proposta, tot i que ben intencionada, és insuficient perquè no resol problemàtiques de fons. Per l’Autcat cal posar fi a l’actual marc de cotitzacions dual i impulsar una integració del règim dels autònoms al règim general coherent amb el sistema de la Seguretat Social i en què l’autònom tingui els mateixos drets que un assalariat per compte aliè. El president de l’Autcat, Enric Rius, considera que “no hi ha cap raó de fons, ni tècnica, que justifiqui que el règim d’autònoms hagi d’estar separat del règim general”. Hi afegeix que els antics règims especials com els treballadors de la llar i el règim especial agrari han passat a formar part del règim general. “Fins i tot –hi va afegir el president d’Autcat– els treballadors de la llar mantenen particularitats en la seva cotització i aquest fet no ha impedit la seva integració al règim general”. D’altra banda, denuncia Rius, mantenir el sistema diferenciat no dona resposta a les noves formes de treball que demana la situació econòmica actual i “contribueix indirectament a la proliferació de la figura dels falsos autònoms”.

Desaprovació de CCOO

Des de CCOO, finalment, no es miren l’acord amb gens d’optimisme. Carlos del Barrio, secretari de política sectorial i sostenibilitat del sindicat, insisteix que CCOO Catalunya considera que “ no es pot parcialitzar una qüestió que és global, ja que les pensions afecten tothom, i el que passi en el treball autònom afectarà les pensions col·lectives”.

Del Barrio no veu bé la fragmentació d’aquestes negociacions, perquè, com que la cotització dels autònoms i dels assalariats “van a la mateixa caixa”, les condicions de tots s’haurien de dirimir dins del diàleg social del Pacte de Toledo.

Tot i que no qüestiona la representativitat dels que han pres part del preacord, ni entra a valorar-lo, el portaveu de CCOO recorda que “qui té la representació majoritària dels treballadors són els sindicats” i que des d’aquesta òptica entenen que fer aquest tipus de polítiques parcials “afebleix el sistema general”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada