La CTAC-UGT de Catalunya fomenta l’ús del català entre els professionals de les teràpies naturals

lexicbasic-miniatura-triptic-noticiaL’objectiu és fomentar la terminologia en llengua catalana d’aquest tipus de teràpies en expansió a Catalunya

La Confederació de Treballadors Autònoms (CTAC – UGT de Catalunya) i la UGT de Catalunya han editat el Lèxic bàsic de les teràpies naturals: tècniques manuals per difondre entre els professionals del sector la terminologia especialitzada en català. En el marc d’un projecte més ampli que pretén difondre el lèxic de les teràpies naturals en català, el material recull una cinquantena dels termes que més s’utilitzen en els camps del massatge, l’osteopatia, el drenatge limfàtic manual, la reflexologia, la teràpia craniosacra i l’espinologia.

Aquest lèxic bàsic està concebut com una proposta oberta que permeti donar a conèixer i difondre entre els terapeutes i els seus usuaris la terminologia d’especialitat en català amb les equivalències en castellà.

El material s’ha elaborat a iniciativa de la Sectorial de Teràpies Naturals de la Confederació de Treballadors Autònoms (CTAC – UGT de Catalunya), que aplega uns 700 professionals, i el Servei Lingüístic de la UGT de Catalunya, amb l’assessorament del TERMCAT  i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

El nombre de professionals autònoms de les teràpies naturals ha crescut exponencialment en els últims anys al nostre país. Segons dades del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona a Catalunya hi ha uns 5.000 professionals, 3.500 establiments i 60 escoles de teràpies naturals. D’altra banda, segons un informe del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat de l’any 2011, el 95,4% de la població espanyola coneix alguna teràpia natural, especialment el ioga, l’acupuntura, el tai-txi, el quiromassatge i l’homeopatia. A més, el 23,6% de la població espanyola ha utilitzat alguna vegada les teràpies naturals.

El Lèxic bàsic de les teràpies naturals, a més de la versió impresa, de tiratge reduït per a la difusió interna dels associats a la CTAC – UGT de Catalunya, disposa d’una versió en HTML perquè es pugui vincular a les pàgines web dels professionals del sector. La versió digital es pot consultar al blog Català UGT, en aquest enllaç, i la versió en PDF es pot descarregar aquí.

La CTAC – UGT de Catalunya també disposa del blog i el tríptic Eines de català per a autònoms, una tria de recursos lingüístics destinada al conjunt dels treballadors per compte propi.

– See more at: http://www.ugt.cat/index.php/component/content/article/13-treballadors-auts/4761-la-ctac-ugt-de-catalunya-fomenta-l-us-del-catala-entre-els-professionals-de-les-terapies-naturals#sthash.1wh7XtxE.dpuf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.