La CTAC-UGT de Catalunya valora positivament el principi d’acord sobre cotitzacions d’autònoms, que suposarà una major protecció social del col·lectiu

ministra valerio

Tot i això, la nostra organització demana arribar amb urgència a un  sistema de cotització en funció dels ingressos reals.

En la reunió mantinguda ahir entre els responsables estatals de les organitzacions d’autònoms UPTA i ATA i el secretari d’Estat de la Seguretat Social s’han fixat les bases d’un principi d’acord que recull nous drets per a tots els autònoms i autònomes. La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) valora positivament aquest preacord, ja que reconeix drets que el col·lectiu porta vàries dècades reivindicant.

Avui hi ha 550.000 autònoms i autònomes a Catalunya. D’aquests, el 80% cotitza sobre la base mínima, i això comporta prestacions molt precàries.

En aquest sentit, el principi d’acord estableix una cobertura total de les prestacions a partir del 2019. Aquestes cobertures afecten a accident de treball, malaltia professional, cessament d’activitat, formació professional i, sobretot, la bonificació de la incapacitat temporal per contingències comunes.

Aquestes prestacions faran possible que el nostre col·lectiu tingui una protecció social total, similar a la dels treballadors i treballadores per compte d’altri, trencant d’aquesta manera la bretxa existent entre tots dos col·lectius, i tenint una protecció adient al sistema actual de la Seguretat Social.

Aquest preacord fixarà:

2019: un increment de l’1,25% a la base de cotització i un tipus aplicable de 30% el primer any. Això significa que la base de cotització quedarà establerta en 944,36 euros i l’aportació mensual serà de 283,31 euros, sent la diferència amb l’actual de 4,43 euros/mes.
2020: el 30,3% el segon any.
2021: el 30,6% el tercer any.
2022: el 30,90% el quart any.

En principi, el preacord diu que quedaran incloses les següents contingències: 0,6% en contingències professionals, el 1% per al cessament d’activitat i el 0,1% en formació.

Respecte a la incapacitat temporal, el 2019 quedarà bonificada la quota al 100% a partir del segon mes des de la data de la baixa. Fins ara, els autònoms havien de fer front a la quota mensual, rebent una prestació d’incapacitat temporal d’aproximadament 525 euros, i un cop descomptada la quota a pagar a la Seguretat Social, quedaven uns 250 euros aproximadament. La mesura pretén que durant el període de baixa, durant els quals els ingressos d’aquests treballadors pateixen una davallada important, no hagin d’assumir el pagament de la quota. També es pretén millorar la prestació, cobrant-la des del segon dia i no des del quart, com ara.

Un altre assumpte important és el referit a la tarifa plana, que s’assemblarà a la cotització dels contractes d’aprenentatge i formació en el règim general, entenent que aquesta figura és la que més s’aproxima a la d’un emprenedor, que passaria dels 50 euros actuals els primers 12 mesos, a 60 euros.

Finalment, també es crearà una comissió de treball per estudiar la modificació de l’actual cessament d’activitat, de manera que es pugui establir un sistema menys nociu per als interessos dels sol·licitants i que permeti donar un sentit de màxima protecció davant un “no desitjat” tancament del negoci, ja que actualment ens trobem que més del 60% de sol·licituds son denegades.

Aquesta comissió, que es crearà durant el primer trimestre de l’any vinent, també haurà de tractar un tema per a la nostra organització és molt rellevant: el futur sistema de cotització en funció dels ingressos reals. Demanem que aquesta qüestió sigui prioritària per a la comissió de treball i arribem de manera urgent a la cotització dels autònoms segons ingressos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada