Més de 22.000 aturats van capitalitzar la seva prestació per treballar com a autònoms en l’I trimestre de l’any

Segons les dades als quals ha pogut accedir la CTAC, procedents del Servei Públic d’Ocupació Estatal (*SEPE), la xifra del nombre de persones en desocupació que van optar per capitalitzar la prestació per iniciar una activitat econòmica com a treballadors autònoms durant el mes de març d’aquest any 2013 va ser de 7.559, xifra que suposa un 0,48% més (36 persones més) que el registre del mateix mes de l’any anterior.


Durant el primer trimestre de l’any, van anar 22.869 persones les que han fet ús d’aquesta mesura.

Del conjunt d’aturats que van accedir al març, un 43,91% va capitalitzar només els pagaments de les quotes a la Seguretat Social, un 55,95% ho va fer a través de capitalització parcial de la prestació i un 0,15% ho va fer a través de la capitalització total.

La comparació d’aquests registres, amb el nombre total d’altes que es van produir en aquest mateix mes en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) aporta una dada significativa, un 11,22% dels nous treballadors autònoms que van accedir al sistema ho va fer a través d’aquesta mesura, percentatge alguna cosa inferior al 14,32% que ho va fer al març de l’any passat.

Les xifres segueixen indicant que l’accés a la capitalització de la prestació per desocupació és l’única fórmula possible per accedir al finançament, tenint en compte la inexistència de crèdit al mercat i la retallada important en les ajudes públiques per a aquesta fi. No obstant això, CTAC considera que “a l’espera de veure la tendència dels propers mesos, si bé la mesura de la capitalització de la desocupació per iniciar una activitat econòmica per compte propi s’ha mostrat com una de les més efectives per incorporar a treballadors aturats al sistema, ha de ser revisada, adaptada i potenciada”.

CTAC considera que la propera tramitació de la Llei d’Emprenedors al Congrés dels Diputats és una bona oportunitat per estudiar l’extensió del pagament únic de la prestació a tots els col·lectius d’edat, ja que són precisament els joves fins a trenta anys els que tenen menys drets de prestació acumulats, raó per la qual fórmula del cobrament dels drets en un sol pagament és la menys utilitzada.

En total, el nombre d’autònoms que seguia beneficiant-se del pagament de la capitalització en finalitzar el primer trimestre de l’any 2013 va ser de 92.078. Aquesta xifra inclou també a aquells autònoms que van capitalitzar en 2012 i que seguien compensant-se el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social amb càrrec a les prestacions que tenien reconegudes.

asesoresPer trams d’edat, s’observa com, del total de treballadors autònoms que van percebre algun pagament procedent de la capitalització de la desocupació durant el primer trimestre de l’any 2013, el segment que més s’ha beneficiat ha estat el dels 35 als 39 anys, representant el 25,32% dels destinataris totals de la mesura (23.408 autònoms); seguit del dels 40 als 44 anys, que ha suposat el 21,91% (20.526 autònoms). El segment dels menors de 30 anys va registrar el 7,02% (6.485 autònoms).

Per gènere, els homes són els que van registrar un major percentatge dels beneficiaris amb un 74,48%, enfront del 25,52% de les dones.

El seguiment realitzat per CTAC mostra també que en aquest mes de març de l’any 2013, 64 persones discapacitades es van donar d’alta com a autònoms accedint al RETA a través de la capitalització, la qual cosa representa un 0,39% sobre el total.

Finalment indicar que del conjunt de persones que van accedir a la capitalització durant el mes de març els treballadors autònoms representaven el 95,31% dels beneficiaris, enfront de l’1,94 % dels socis de cooperatives i el 2,75% de socis de societats laborals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.