Normes de pagament en efectiu: prohibició de pagar en efectiu quantitats superiors a 2.500€

pagosefectivo

Cal refrescar la normativa de lluita contra el frau per a realitzar pagaments en efectiu, la prohibició de pagar en efectiu quantitats superiors a 2.500 euros en operacions en les quals alguna de les parts actuï com a empresari o professional, així com les diferents modalitats de pagament en efectiu i les sancions per incompliment de la norma.

 
Malgrat que les formes de pagament electrònic són cada vegada més variades i estan completament assentades en el mercat, el pagament en efectiu continua vigent i sent un habitual en la caixa d’autònoms i pimes. Aquests últims han de vetllar pel compliment dels límits al pagament en efectiu evitant així l’economia submergida.
Normativa de pagaments en efectiu: mètodes, límit i sancions

 
Mètodes de pagament en efectiu

Per a abordar aquesta matèria cal començar per saber que el pagament en efectiu no es limita al pagament en moneda o en metàl·lic sinó que existeixen més formes de pagament en efectiu contemplades en l’article 34.2 de la Llei 10/2010, de 28 d’abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. A més del paper moneda i la moneda metàl·lica, nacionals o estrangers, també tenen la consideració de pagaments en efectiu:

Els xecs bancaris al portador denominats en qualsevol moneda.
Qualsevol altre medi físic, inclosos els electrònics, concebut per a ser utilitzat com a mitjà de pagament al portador.

Límits de pagament en efectiu

Si un client et fa una comanda de 3.000 euros i té la intenció de pagar-te en efectiu desestima aquest pagament ja que conforme a la Llei 7/2012, de 29 d’octubre per a la lluita contra el frau fiscal, el pagament en efectiu per cada operació en què alguna de les parts sigui empresari o autònom professional es limita a 2.500 euros des de 2012.

Aquesta limitació no és aplicable als pagaments i ingressos realitzats en entitats de crèdit.

A més, en cas d’efectuar el pagament com a persona física sense domicili fiscal a Espanya i sense ser empresa o professional la xifra puja fins als 15.000 euros.

Els Pressupostos Generals de l’Estat 2019 inclouen la rebaixa del límit en el pagament en efectiu dels 2.500 euros fins als 1.000 euros però es tracta d’una mesura que no s’ha arribat a materialitzar davant la falta de consens per a l’aprovació dels comptes públics per a aquest any 2019.

Sancions per incompliment del límit al pagament en efectiu

Com hem comentat anteriorment, davant un client que vol extralimitar-se en el pagament en efectiu, el correcte és desestimar el pagament perquè davant aquesta infracció greu Hisenda apunta el següent:

Seran subjectes infractors tant les persones o entitats que paguin com les que rebin totalment o parcialment quantitats en efectiu incomplint la limitació indicada. Tant el pagador com el receptor respondran de forma solidària de la infracció que es cometi i de la sanció que s’imposi. L’Agència Estatal d’Administració Tributària podrà dirigir-se indistintament contra qualsevol d’ells o contra tots dos.

Cometre aquesta infracció greu està sancionat amb una multa proporcional del 25% de la base de la sanció, entenent-se per base de sanció a quantia pagada en efectiu en les operacions d’import igual o superior a 2.500 euros. Es tracta d’una sanció solidària, de manera que respondrà d’ella tant el pagador com el receptor dels diners i Hisenda podrà exigir-la-hi tant a un com a l’altre

A més, en el cas de pagar o cobrar una operació de forma fraccionada, se sumaran tots els pagaments per a determinar si superen els 2.500 euros i, en cas de superar-se, s’aplicarà d’igual forma la sanció.

La infracció prescriu als cinc anys des del dia en què s’hagi comès.

Recorda que a efectes legals, la factura justifica fiscalment la despesa perquè l’adquirent pugui deduir-la-hi com a despesa afecta i la data acredita que s’ha satisfet l’import dins del període de justificació.
Si vols més informació, contacta amb nosaltres a: ctac@catalunya.ugt.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.