Preguntes i Respostes sobre l’Ingrés Mínim Vital #IMV

ingrès mínim vital

Què és l’Ingrés Mínim Vital?

 Es una prestació econòmica de dret subjectiu que té l’objectiu de garantir un mínim d’ingressos mensuals a persones i llars en situació de vulnerabilitat econòmica. També articularà un conjunt de mesures per a oferir oportunitats d’accés a la formació a les persones beneficiàries d’aquesta prestació.

Quins són els requisits per a cobrar-ho?

 Complir les condicions de vulnerabilitat econòmica que s’estableixen en funció a uns llindars personalitzats per cada tipus de llar

  • Tenir més de 23 anys (tret que tingui algun menor al seu càrrec) i menys de 65.
  • Residència continuada i ininterrompuda a Espanya durant almenys l’any anterior a la presentació de la sol·licitud i residència legal al nostre país en el cas de ciutadans
  • Per als sol·licitants que viuen sols, no integrats en una unitat de convivència, s’exigeix haver viscut durant almenys els tres anys previs a la sol·licitud de manera independent dels progenitors

 Com funcionarà?

 L’IMV assigna a cada tipus de llar un llindar personalitzat mínim de renda mensual que és el que es garantirà. Aquest llindar varia entre els 462 i els 1.015 euros al mes en funció del nombre de persones que convisquin com a beneficiaris i de les seves característiques.

Si la unitat de convivència disposa d’ingressos preexistents, la prestació d’IMV serà la diferència entre aquests ingressos i el llindar establert per a aquesta llar.

Com a rendes preexistents compten pràcticament tots els tipus d’ingressos que tingui la llar, excepte les beques, ajudes a habitatge o les rendes mínimes de les comunitats autònomes.

La renda de la llar del sol·licitant no pot arribar al llindar d’ingressos fixat per a aquesta mena de llar:

 

  Llindar anual Llindar mensual
1 adult 5.538,00 461,50
1 adult i 1 nen 8.418,00 701,50
1 adult i 2 nens 10.080,00 840,00
1 adult i 3 o més nens 11.741,00 978,42
2 adults 7.200,00 600,00
2 adults i 1 nen 8.861,00 738,42
2 adults i 2 nens 10.523,00 876,92
2 adults i 3 o més nens 12.104,00 1.008,67
3 adults 8.861,00 738,42
3 adults i 1 nen 10.523,00 876,92
3 adults i 2 o més nens 12.184,00 1.015,33
4 adults 10.523,00 876,92
4 adults i 1 nen 12.184,00 1.015,33
Altres 12.184,00 1.015,33

Quan i a on es podrà sol·licitar?

 Es podrà sol·licitar a partir del 15 de juny de 2020. S’ha establert a més que les sol·licituds presentades durant els tres primers mesos (fins al 15 de setembre) tinguin efectes econòmics des de l’1 de juny de 2020, sempre que es compleixin els requisits en aquesta data.

L’IMV s’ha configurat com una prestació de la Seguretat Social, per tant se sol·licita a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). A més s’està treballant perquè es pugui accedir a través d’ajuntaments, una vegada se signin els convenis previstos.

Durant el mes de juny s’actuarà d’ofici i s’estima que arribarà a 100.000 llars en tot l’estat sense que l’hagin de sol·licitar prèviament.

El pagament serà mensual i es cobrarà en 12 pagues.

Com sol·licitar-ho davant la Seguretat Social?

 Hi ha dues opcions per a sol·licitar-ho –a partir del 15 de juny- de manera telemàtica davant el tancament d’oficines per l’estat d’alarma:

  1. Si no disposa de certificat digital podrà utilitzar el servei habilitat per l’Institut Nacional de la Seguretat Social en la Seu Electrònica per a la seva sol·licitud sense certificat. S’obrirà un formulari on s’emplenaran les dades del sol·licitant i dels possibles beneficiaris que formin part de la unitat de convivència, els seus documents identificatius i la documentació necessària per a resoldre la sol·licitud. També es preveu que es pugui sol·licitar enviant la documentació per correu
  1. Si disposa de certificat electrònic o cl@ve es podrà sol·licitar a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social adjuntant també la documentació necessària i emplenant les dades del formulari. Aquesta segona opció és la més recomanable pel que s’ha habilitat la possibilitat d’utilitzar aquest servei a través d’una altra persona que disposi de certificat electrònic o cl@ve i que actuarà en qualitat de

Hi haurà canals d’informació i consulta?

  • S’ha previst l’habilitació d’un telèfon 900 gratuït per a traslladar dubtes
  • A més comptarà amb un assistent virtual i un simulador per a conèixer si es té dret a percebre-ho, a més de l’import estimat
  • Podrà consultar els seus dubtes en l’apartat preguntes freqüents de la web de la Seguretat Social i podrà rebre assessorament amb cita prèvia en els Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social, una vegada es reiniciï l’atenció presencial després de l’estat d’alarma.

S’exigirà estar apuntat en l’atur per a cobrar-lo? Es pot cobrar si es percep algun salari?

Un dels requisits és estar apuntat com a demandant d’ocupació si en el moment de la sol·licitud s’està aturat.

També es permet cobrar aquesta prestació i tenir una feina. De fet, es contemplen incentius a l’ocupació: quan el titular de la prestació no tingui ocupació i ho trobi, part del seu salari estarà exempt transitòriament en el càlcul de la prestació. En el cas que estigui ocupat, quan el seu salari s’incrementi, la quantia de la prestació es reduirà en una quantitat inferior.

Tindrà caràcter permanent o transitori?

Tindrà caràcter permanent. No obstant això, la seva posada en marxa s’ha accelerat a causa dels efectes econòmics de la crisi de la COVID-19, especialment dura en els sectors més vulnerables.

Per al reconeixement de la prestació es tindran en compte els ingressos de l’any immediatament anterior, encara que per a atendre les situacions de vulnerabilitat generades per la pandèmia provocada per la COVID-19, també es podrà reconèixer per a sol·licituds cursades durant 2020 tenint en compte la situació d’ingressos d’enguany.

Què passa si ja estic cobrant la Renda Garantida de Ciutadania?

 L’IMV serà compatible amb les rendes mínimes de les CCAA, de manera que el l’IMV fixarà un sòl comú per a les llars que compleixin els requisits i les CCAA podran complementar aquests ingressos, en la forma en què elles ho considerin oportú.

La RGC és superior a l’IMV, va dels 664 euros per a un sol membre fins al 1.028 a partir de 5 persones. Així, la RGC podrà complementar aquesta nova prestació.

 

ctac@catalunya.ugt.org  933271498

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada