Ets aquí
Inici > General > Valoració situació sociolaboral al Baix Empordà de Xavier Casas a Ràdio Palamós

Valoració situació sociolaboral al Baix Empordà de Xavier Casas a Ràdio Palamós

13/02/2018 Societat Ràdio Palamós

Xavier Casas, secretari general de la UGT a les comarques gironines, aquest matí a la seu del sindicat a Palamós.

El sindicat UGT alerta de l’excessiva dependència del sector serveis al Baix Empordà. Ho ha explicat aquest matí a Palamós en la presentació de l’informe de la situació sociolaboral de la comarca. Segons aquestes dades, el Baix Empordà ha experimentat en els darrers deus anys un envelliment de la població, una fuga de talent jove i un augment de l’estacionalitat i la precarietat en els contractes laborals. L’informe alerta també que un quart de la població de la comarca està en risc de pobresa.

El sindicat UGT ha presentat aquest matí a Palamós l’informe de la situació sociolaboral a la comarca del Baix Empordà. El document se centra en les dades de l’any 2017 però també analitza l’evolució de l’última dècada, des de l’inici de la crisi econòmica. L’informe alerta de la dicultat d’arrelament laboral, fet que impedeix una estabilitat i un projecte de futur. Només un 32 per cent de les persones nascudes al Baix Empordà resideix actualment a la comarca. S’ha experimentat un envelliment sociològic i un exili laboral de gent jove, que marxa a altres destinacions per falta de llocs de treball. Segons l’UGT això s’explica, en part, per la desmesurada dependència que hi ha en aquesta zona amb el sector serveis. Dels 7.781 aturats que hi ha a la comarca, més de 5.700 són d’aquest sector. Xavier Casas és el secretari de la UGT a les comarques gironines.

Enllaç tall veu Ràdio Palamós

L’atur ha patit una disminució suau però amb més precarietat. Contractes més curts i temporals. En l’última dècada s’han doblat a la comarca els contractes de menys d’un mes. L’informe reflecteix també que en els darrers deus anys, al Baix Empordà hi ha el mateix nombre de llocs de treball, 39.000, i el mateix número d’empreses, 5.000. I també que un 25 per cent dels treballadors de la comarca és autònom. Dit d’una altra manera, 1 de cada 4 treballadors pertany a aquesta categoria. Xavier Casas alerta però del què anomena ‘falsos autonòms’.

Ennllaç tall veu Ràdio Palamós

Casas ha explicat que la renda familiar de la comarca està per sota de la mitjana catalana i que un quart de la població està en risc de pobresa. La UGT alerta, doncs, que encara no estem sortint de la crisi econòmica. Proposa una distribució més justa de la riquesa i potenciar altres sectors com l’agricultura o l’indústria i desestacionalitzar el turisme. Segons el sindicat, l’Empordà té prous atractius com per ser una zona de referència, no només a nivell turístic. Millorar les comunicacions, amb un eix logístic entre el port de Palamós i l’Alt Empordà, és alguna de les alternatives que proposa el sindicat. D’altra banda, la UGT ha organitzat durant tot aquest matí a Palamós una jornada divulgativa per prevenir l’assetjament en l’àmbit laboral.

Top