Ets aquí
Inici > General > La UGT denuncia l’ús fraudulent de les cooperatives i els autònoms que fan les empreses de la indústria càrnia

La UGT denuncia l’ús fraudulent de les cooperatives i els autònoms que fan les empreses de la indústria càrnia

 

Corporació Alimentària de Guissona, Valls Companys, Leridana de Piensos, Matadero de Mollerusa, Argal, Cárnicas Celrà, Esfosa o Le Porc Gourmet són algunes de les empreses que utilitzen aquestes figures per estalviar costos laborals i fiscals, generant situacions gairebé d’esclavatge

Ahir a la tarda, representants de la Federació d’Indústria i Treballadors Agraris de Catalunya (FITAG) de la UGT de Catalunya es van reunir amb la Consellera de Treball i Afers Socials i amb representants de la patronal càrnia FECIC per exposar la problemàtica que aquest sector té amb la precarietat dels llocs de treball. Si aquest sector ja és històricament precari laboralment, s’ha sumat la proliferació de cooperatives de treball associat.

Aquestes cooperatives de treball associat no serien un problema si es fes un ús d’acord amb la legislació vigent. El problema esdevé quant es creen cooperatives de treball associat amb falsos autònoms, alguns d’ells obligats per les seves empreses a deixar el seu contracte indefinit per passar a ser un fals autònom, amb l’argument de: “O passes a ser autònom o te’n vas al carrer”.

Crida l’atenció empreses amb grans beneficis que, per exemple, tenen 165 treballadors, dels quals 15 en plantilla i 150 cooperativistes. Es tracta clarament d’un frau de llei en la utilització de la figura de les cooperatives, amb l’únic objectiu d’estalviar costos laborals i d’impostos a canvi de la precarització d’unes condicions laborals ja de per si miserables.

Aquestes empreses no apliquen el conveni estatal de càrnies, tot i que aquest conveni acorda expressament que també s’haurà d’aplicar als treballadors i treballadores d’aquestes cooperatives. Per tant, aquests treballadors i treballadores queden fora de la protecció dels sindicats, fent sovint jornades maratonianes sense dret a vacances, pagant de la seva butxaca les quotes d’autònom, el rentat de la roba, l’aportació a la cooperativa… Tot això per un sou brut d’uns 800 euros en molt casos, que descomptant tot l’anterior queda en un sou vergonyós per una feina tan dura i sacrificada.

A més, les empreses estan aplicant aquesta pràctica ja habitual de vulneració de drets laborals als treballadors i treballadores immigrants, un col·lectiu socialment molt vulnerable i que difícilment realitzarà actuacions en defensa dels seus drets. Per tant, es tracta d’un greu problema laboral, però també social i de convivència.Entenem que tota  aquesta actuació esta generant un clar dumping social.

Algunes de les empreses de la indústria càrnia que utilitzen cooperatives de treball associat són Corporació Alimentària de Guissona, Valls Companys, Leridana de Piensos, Matadero de Mollerusa, Argal, Cárnicas Celrà, Esfosa o Le Porc Gourmet (Grupo Jorge).

La industria càrnia es el quart sector industrial del nostre país, un sector format per escorxadors, sales de desfer i indústria d’elaborats, un sector amb més de 38.200 treballadors i treballadores a Catalunya.

A la reunió d’ahir, el nostre sindicat va entregar un informe al director general de Treball detallant les precarietats d’aquest sector, amb propostes per solucionar aquesta mena d’esclavatge laboral del segle XXI.També vam demanar la necessitat d’un canvi normatiu que aclareixi els àmbits i condicions de contractació de les cooperatives, així com  una campanya concreta d’inspeccions per part del Departament de Treball per poder verificar si aquestes cooperatives s’ajusten al que diu la llei en tema d’horaris, prevenció de riscos laborals, condicions laborals, etc.

Des de la UGT de Catalunya demanem arribar a acords concrets a tres bandes, patronal, sindicats i administració, que millorin la qualitat de vida dels treballadors i les treballadores d’aquest sector i que passen obligatòriament a fer un ús raonable d’aquestes cooperatives, i regir-se obligatòriament pel conveni que regula el sector, signat tant per la part dels empresaris del sector com per part dels sindicats majoritaris.

En aquest enllaç trobareu l’informe.

Deixa un comentari

Top