Ets aquí
Inici > General > L’ampliació del permís de paternitat de dues a quatre setmanes arriba amb quatre anys de retard i és insuficient

L’ampliació del permís de paternitat de dues a quatre setmanes arriba amb quatre anys de retard i és insuficient

Defensem la igualació del permís de paternitat a setze setmanes per progenitor, així com la seva intransferibilitat i obligatorietat, doncs avui els homes no fan ús dels pocs drets de conciliació que tenen

La UGT de Catalunya considera que l’ampliació del permís de paternitat de dues a quatre setmanes que ha acordat avui el Consell de Ministres arriba tard, ja que es va aprovar amb la Llei d’Igualtat espanyola del 2007, que preveia que la mesura havia d’entrar en vigor, com a molt tard, l’1 de gener del 2013.

Defensem la igualació del permís de paternitat a setze setmanes per progenitor, així com la seva intransferibilitat i obligatorietat, doncs avui els homes no fan ús dels pocs drets de conciliació que tenen i la cura familiar continua recaient majoritàriament sobre les dones. Des de la UGT de Catalunya hem defensat, i ho continuem fent, la igualtat i la intransferibilitat dels drets parentals perquè només d’aquesta manera s’avançarà cap a una major igualtat en termes de conciliació.

L’any 2015, només un 5,7% de les excedències per cura de menor que es van demanar a Catalunya van ser exercides per pares (un 94,3% eren mares). El mateix any, només un 1,8% dels permisos de maternitat es van transferir en part als pares. El 98,2% dels permisos de maternitat van ser gaudits íntegrament per les mares.

De fet, no tots els pares fan ús del seu permís de paternitat, permís que només pot ser gaudit pel pare. A Catalunya el 2015 hi van haver 69.902 naixements, en canvi només es van demanar 45.309 permisos de paternitat. Per tant, només un 64,8% dels naixements van generar un permís de paternitat, front el 69,6% de permisos de maternitat. I això, perquè la taxa d’activitat laboral femenina és més baixa que la masculina, si no el percentatge dels permisos de maternitat seria encara molt més alt.

Per tant, des de la UGT de Catalunya demanem:

  • Que, tal i com va aprovar el Congrés el passat mes d’octubre, el permís de paternitat sigui efectivament igual que el de maternitat i intransferible i es remuneri el 100% del salari, per a que no suposi cap pèrdua econòmica.
  • Que sigui d’obligatori compliment. Només així s’avançarà en la igualació real de responsabilitats familiars entre dones i homes. Les dades mostren que ara per ara, són una minoria els homes que fan ús dels seus drets de conciliació.

Deixa un comentari

Top