Ets aquí
Inici > General > La UGT de Catalunya proposa la creació d’un Pacte Nacional pels Serveis Públics per tal de blindar l’estat del benestar

La UGT de Catalunya proposa la creació d’un Pacte Nacional pels Serveis Públics per tal de blindar l’estat del benestar

El nostre sindicat exigeix al Govern la convocatòria urgent d’una mesa de negociació per revertir les retallades als empleats públics, tot complint amb la resolució del Parlament de fa un any.

La UGT de Catalunya proposarà als grups parlamentaris catalans i a la resta de sindicats la creació d’un Pacte Nacional pels Serveis Públics que abordi quin ha de ser el model de funció pública al nostre país, per tal de protegir l’Estat de Benestar al marge de les conjuntures polítiques i de les negociacions dels pressupostos anuals.

La Federació d’Empleats i Empleades dels Serveis Públics (FeSP) de la UGT de Catalunya ha presentat la proposta aquesta matí en roda de premsa com a mesura a mig-llarg termini per blindar els serveis públics com l’educació, la sanitat, els serveis socials o l’atenció a les persones grans, ja que són la garantia de la cohesió social, i assegurar una atenció de qualitat a la ciutadania.

El nostre sindicat ha denunciat que els serveis públics al nostre país es troben en una situació crítica com a conseqüència de les retallades que s’han produït des del 2010, tant pel que fa a les condicions laborals dels treballadors públics com a l’atenció que reben els ciutadans, i que s’ha contribuït al deteriorament d’aquests serveis per fomentar els interessos econòmics privats.

També s’ha recordat que Catalunya i els seus treballadors públics ha estat dels més castigats de tot l’Estat per les retallades: el 5% salarial del 2010; les pagues extraordinàries del 2012, 2013 i 2014 –sols a Catalunya es van manllevar les del 2013 i 2014, i el Govern només ha retornat una part de la del 2012-, i una important destrucció d’ocupació pública.

A tall d’exemple, la Generalitat ha perdut en sis anys 4.475 treballadors, un 11,5% respecte al 2010, i el 30% dels empleats són eventuals –s’arriba fins al 40% en alguns sectors. Als serveis socials més del 50% tenen contracte laboral i, per tant, no tenen una feina consolidada, i el 30% són mileuristes. El Servei d’Ocupació de Catalunya ha perdut 600 treballadors i només compta amb 120 orientadors laborals per a tot el territori. Les urgències hospitalàries i els transport sanitari es troben en situació d’emergència davant la manca de recursos. Pel que fa al principi d’acord amb el Departament d’Ensenyament –amb la incorporació de 5.500 docents-, el nostre sindicat el considera positiu però de mínims, ja que es necessitarien 12.000 professors per compensar la retallada de personal dels darrers anys. Malgrat la dedicació i l’esforç dels professionals, la situació és cada cop més insostenible.

El nostre sindicat també ha denunciat que el Govern té segrestada la negociació col·lectiva dels treballadors de la Generalitat, a qui se’ls nega aquest dret. Al gener del 2016 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució instant el Govern a negociar amb els sindicats la reversió de les retallades salarials i de drets laborals. Un any després, el Govern ens ha convocat a algunes reunions, però sense cap intenció d’assolir acords, i no s’ha retornat cap dret.

Per això, la FeSP – UGT de Catalunya exigeix al Govern de la Generalitat la convocatòria urgent d’una mesa de negociació per revertir les retallades i que els pressupostos de l’any vinent incloguin partides per retornar els drets salarials i laborals dels treballadors de la Generalitat, garantir l’ocupació pública i assegurar una atenció de qualitat a la ciutadania. També demanem un veritable control i transparència en les externalitzacions de serveis públics, en moltes ocasions amb ofertes temeràries per part de les empreses que després no poden fer front a les seves obligacions.

El nostre sindicat ha anunciat mobilitzacions en els diferents sectors públics de la Generalitat si el Govern no s’avé a complir amb la resolució del Parlament.

Top