Ets aquí
Inici > General > Pugen els preus, els salaris i les pensions, perden poder adquisitiu i creix la desigualtat

Pugen els preus, els salaris i les pensions, perden poder adquisitiu i creix la desigualtat

Concentració del 28 de febrer del 2017
PER UNA OCUPACIÓ, SALARIS I PENSIONS DIGNES!
PROU PRECARIETAT I POBRESA LABORAL!

En els darrers vuit anys hem assistit a una pèrdua progressiva del poder adquisitiu dels salaris, de les pensions i de les rendes de protecció, i a un creixement sostingut de la desigualtat, com a conseqüència del fort augment de la desocupació i de la generalització en amplis col•lectius de treballadores i treballadors de la precarietat laboral, així com de l’increment dels preus dels subministraments bàsics, electricitat i gas. Res succeeix per casualitat.

La crisi que van conèixer les economies europees i mundials a partir del 2008, i que va ser provocada per les elits econòmiques i financeres, es va abordar pels governs -com els nostres, tant català com estatal- amb un catàleg de mesures polítiques dictades pel discurs neoliberal que impulsaven els mateixos que havien causat la crisi. Polítiques d’austeritat i de retallades socials i laborals que van elevar fins a taxes insuportables l’atur i la dualitat del mercat de treball, i que van derivar en una societat més empobrida i en un retrocés injustificat de drets socials i laborals.
A partir del 2015 comença una tímida recuperació econòmica, que es consolida el 2016, però que no s’ha de confondre amb la sortida de la crisi. Una recuperació que arriba més al benefici empresarial que als salaris i a la xarxa de protecció social. Per si no fos prou, i fidels a la improvisació i falta d’estratègia a mitjà i llarg termini, el Govern del PP diu haver-se trobat sobtada ment amb una pujada més que esperada del preu del petroli, i amb ella de molts dels serveis bàsics de consum per a la ciutadania: la llum, el gas, el combustible o la calefacció En què estava pensant el Govern? Com vol que entenguem la seva sorpresa davant el repunt del petroli per explicar les inevitables pujades d’aquests serveis?

No hi ha excuses que valguin. Les seves polítiques són responsables d’aquest disbarat. Les dones, joves, pensionistes, persones en atur, tornen a ser els més vulnerables. El Govern del PP no pot fugir d’estudi. Les organitzacions patronals tampoc. Són culpables del que passa. Els preus pugen de pressa i de forma descontrolada: els salaris, les pensions i les rendes de protecció perden poder adquisitiu; la desigualtat creix i amplis sectors socials s’empobreixen.
Per això sortim al carrer:
• Contra l’encariment de la vida, especialment contra la pujada de serveis bàsics essencials (electricitat, gas, calefacció…).
• Per pujades salarials que permetin recuperar el poder adquisitiu.
• Per l’increment de les pensions i de les rendes de protecció, restablint l’IPC com a índex d’actualització.
• Per la creació de més i millor ocupació.
• Contra la precarietat laboral.
• Contra la bretxa salarial.
• Per la recuperació de drets i de la qualitat dels serveis públics.
• Per una renda garantida que ens ajudi a combatre la desigualtat i la pobresa.

Top