Ets aquí
Inici > General > La UGT homenatja les pioneres de la pedagogia

La UGT homenatja les pioneres de la pedagogia

Les germanes Úriz van impulsar també la Federació de Treballadors de l’Ensenyament

S’ha inaugurat una exposició a la Biblioteca Carles Rahola

 

Casas i Ros visitant l’exposició Foto: I. BOSCH.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va assistir ahir a un homenatge a les germanes Pepita i Elisa Úriz en el marc d’una exposició sobre aquestes pioneres de la pedagogia a l’Estat espanyol que es fa a Girona. Ros va aprofitar per reclamar una millor formació en aquest camp i va admetre que la situació en aquests moments és “millor, perquè hi ha més educació pública que en aquells anys 20 i 30, però s’ha perdut aquell model i l’educació està ara buida”. “Cal formar persones”, va reclamar el líder de la UGT de Catalunya, que va justificar l’exposició que s’inaugura a Girona per la necessitat de “parar per saber d’on ve un”. La mostra, denominada Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz, s’exhibeix a la Biblioteca Carles Rahola.

Per la seva banda, Xavier Casas, secretari general de la UGT a les comarques gironines, va ressaltar la tasca que havien dut a terme les germans Úriz, “que és poc coneguda perquè són dones”. “Van ser pioneres de la renovació pedagògica i lluitadores pels drets de les dones i els infants”, va explicar

D’origen navarrès, Pepita i Elisa van exercir com a professores a les escoles de magisteri de Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona durant el primer terç del segle XX, abans d’emprendre el camí d’un exili sense retorn. Durant els anys de la Segona República van ser impulsores de les primeres organitzacions feministes i de la Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyament (FETE), el principal sindicat del professorat vinculat a la UGT. En aquells mateixos anys, totes dues van esdevenir militants comunistes. El marit d’Elisa, Antoni Sesé, va ser líder sindical de la UGT i conseller de Treball de la Generalitat.

 

Top