El PP es nega a reconèixer les víctimes del franquisme

Justicia-Rafael-Catala-Senat-EFE_ARAIMA20150310_0240_12Europa Press – Madrid

“No hem fet una comissió de la veritat ni falta que ens fa. La veritat l’exploren els investigadors”, diu Muñoz-Alonso. El ministre de Justícia diu que el PNB no està legitimat per defensar les víctimes del franquisme perquè pacta amb Bildu”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dubtat aquest dimarts al Senat de la legitimitat del PNB per sol·licitar un acte de reconeixement a les víctimes del franquisme quan la formació basca ha participat en el Consell Sectorial de la Memòria Històrica que lidera Bildu a Sant Sebastià. “Aquest govern, aquest grup parlamentari i aquest partit que els sustenta no tindrà, amb qui ha estat negant sistemàticament drets a les víctimes, res que permeti avançar cap al tracte igual dispensat a víctimes i botxins”, ha dit el ministre.

El PP ha rebutjat en el Ple del Senat una moció proposada pel PNB amb el suport de la resta de partits per reprendre l’aplicació de la Llei de la Memòria Històrica, prendre mesures per reconèixer les víctimes del franquisme i col·laborar en la recuperació de desapareguts. Tots els grups de la cambra alta han donat suport a la iniciativa defensada pel portaveu basc, Jokin Bildarratz, que ha assegurat que buscava el consens. “A totes les víctimes els devem un compromís i això tractem de buscar amb aquesta moció”, ha explicat.

La iniciativa original tenia sis punts, amb els quals el PNB demanava complir les recomanacions de Nacions Unides per “promoure la veritat” i la reparació moral i econòmica de les víctimes, col·laborar en la recerca de desapareguts, elaborar un cens de símbols franquistes i permetre l’obertura dels arxius de les presons.

El portaveu del PNB ha acceptat aportacions del PSOE, l’Entesa i CiU per transformar el Valle de los Caídos en centre de la memòria, recuperar l’Oficina de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura i realitzar un cens de les confiscacions del govern franquista.

El senador del PP Alejandro Muñoz-Alonso ha explicat el vot en contra del seu grup. Ha assegurat que el document de Nacions Unides és només un informe realitzat per un relator “que va estar a Espanya dues setmanes i es va assabentar d’una sèrie de coses”, però que també inclou algunes valoracions positives, com la importància de la Transició, ha dit . “No hem fet una comissió de la veritat ni falta que ens fa. Recordo la novel·la d’Orwell, ‘1984’, que creava un ministeri de la veritat. En les democràcies no hi ha veritats oficials, cadascun exposa el que li sembla oportú. En aquestes qüestions la veritat l’exploren els investigadors”, ha afegit.

I ha assegurat que el model de transició espanyola “no és el centreamericà”, que al seu judici és el seguit pel relator de Nacions Unides. “Aquí el procés es va fer de reconciliació, que va començar pels quals deia que havien perdut la guerra. Ho sento molt, han d’escoltar això perquè és així”, ha afegit el portaveu elevant la veu sobre les protestes de l’oposició.

També ha rebutjat Muñoz-Alonso el cens dels símbols franquistes, perquè ja hi ha un acord del consell de ministres de retirar-los. “Hisenda garanteix que està insistint perquè es faci la defecció d’aquestes restes del franquisme, que estan desapareixent”, ha assenyalat.

“Trencar” amb el franquisme

Des del PSOE, Francesc Antich ha assegurat que una part del país “no vol donar passos a favor de la memòria històrica” i que el govern del PP ho demostra per no dedicar diners al desenvolupament de la llei. “No ens esperàvem una resposta tan radical pel PP, que no seguissin la línia dels partits conservadors de la resta d’Europa. No és possible intentar vendre aquest missatge que ja es va arreglar tot durant la Transició i que això busca la confrontació. No donar solució a aquestes qüestions és mantenir víctimes de primera i de segona”, ha dit.

La senadora de CiU Maria Rieradevall ha demanat “no deixar soles les víctimes” des de l’Estat i “mecanismes per aclarir la veritat” després de gairebé 150.000 “desaparicions forçades” durant la guerra i el franquisme. “És imprescindible investigar els crims i treballar per a la reparació de les víctimes”, ha argumentat, recordant l’oportunitat del debat en el Dia Internacional dels Drets Humans.

Des d’Entesa, Joan Saura ha demanat al PP “trencar” amb el franquisme com han fet altres països amb els seus passats de dictadura i ha assegurat que des de Nacions Unides es constata que a Espanya no hi ha hagut una política d’Estat per passar pàgina. “Cal llegir aquesta pàgina i el tancament del tema de la memòria històrica passa perquè el PP no faci pensar que d’alguna manera no condemna de forma clara la dictadura”, ha dit.

El senador d’IU Jesús Iglesias ha assegurat que la democràcia té “un deute pendent”, reconèixer que hi ha víctimes del franquisme i ha criticat que s’al·legui manca de recursos per no complir la llei.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*