La Generalitat prendrà mesures legals perquè arribin tots els ‘papers de Salamanca’

thumb_474__4ACN

L’estat espanyol envia una última remesa incompleta dels documents

L’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha rebut els últims ‘papers de Salamanca’. Es tracta d’un enviament que encara no els inclou tots, un fet que ha indignat la Generalitat de Catalunya. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que li fa l’efecte que no ha arribat tota la documentació que s’esperava: ‘Si s’ha incomplert la llei emprendrem mesures legals —ha dit—. No hi ha d’haver ni un sol document que no estigui en mans dels seus legítims propietaris.’ Ha lamentat que no hagi arribat tot el contingut que es va acordar en la darrera reunió de la comissió mixta.

El camió que transportava les 238 caixes ha arribat a l’arxiu a les 19.24. Un cop s’han descarregat les caixes, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet una primera revisió a la documentació, en la qual hi havia cartells, propaganda i banderes dels anys trenta, i moltes cartes i documentació personal. ‘La primera impressió que tenim és que no hi ha tot el que hi hauria d’haver’, ha dit.

Aquests dies els responsables de l’arxiu faran una revisió exhaustiva de tot el material que ha arribat per comprovar què hi ha i què hi falta. El contingut dels ‘papers de Salamanca’ també es troba classificat en format digital i, en total, és format per 1.429.162 documents.

El Ministeri de Cultura espanyol ha explicat a l’ACN que no havia retornat aquells documents dels quals no se’n sabia el propietari. En total, segons el ministeri, avui han d’haver arribat 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells , 2 làmines, 3 mapes i plànols, 4 banderes, 10 pamflets i 8 targetes postals. Una part d’aquests documents tenen la Generalitat com a titular i una altra part és de particulars, que han de reclamar la documentació a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*