Tropes franquistes passant per davant la casa on hi havia el local de la UGT a la Jonquera.

tropas nacionales en la junquera 1939 - Historia de la cruzada española vol 8 (2)Ramon Boix Viarnés. Cronohistòria. Recull d’història i notícies de la Jonquera. Edició digital, 2015.

Dijous, 9 de febrer 1939
A l’alçada de Can Quartos hi va haver la darrera escaramussa. Tres tanquetes van disparar i van entrar a la Jonquera. Encara hi havia gent que marxava cap a França. La infanteria va tardar, encara. El tràfic de soldats i paisans ha estat incessant durant tota la nit i les primeres hores del matí. Ara, els carrers de la vila eren buits en contrast amb els quinze dies anteriors.”
Els franquistes van entrar a la Jonquera, encapçalats per dos oficials a cavall, i la tropa –regulars, requetès, falangistes i navarresos– a peu, ben armats i amb un futimé de banderes. Dos oficials, en arribar a l’alçada del local de la UGT (Can Bosch) van baixar per arrancar el cartell, com que no podien, un va treure la pistola per disparar contra un cartell i un altre oficial cridà, “!guarda las balas para los rojos!”.
L’avís de la proximitat de les tropes franquistes la van donar uns soldats, als quals havien metrallat a la sortida de la Jonquera.
Les primeres tropes que s’establiren a la vila foren el 267 Batalló de San Fernando, substituït poc després per un tàbor de Regulars. Aquest tábor s’allotjà a la Sala de Baix, mentre una altra unitat –primer de treballadors, més tard d’enginyers– ho féu a la Societat i a l’edifici anomenat la “Casa Gran” en el carrer Major, propietat de la família Cuberta”.

Hi ha una fotografia d’aquest dia però és d’una mica més amunt del carrer, als núm. 54-56 aproximadament.

Miquel Serrano
Historiador i conservador

MUME
Museu Memorial de l’Exili
C / Major, 43-47
17700 La Jonquera
Girona (Catalunya)
T. 972556533
F. 972556534
www.museuexili.cat
www.facebook.coom/museuexili
Twitter: @museuexili

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*