OPINIÓ: ‘Cara i creu de les condicions laborals al sector de la fruita’

Alicia Buil, secretària del sector Agroalimentari de la UGT-FICA de Catalunya

alicia-buil-fica-ugt-catalunyaFa escasses setmanes el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, va visitar la comarca del Segrià per copsar les condicions laborals i de vida dels treballadors i treballadores del sector de la fruita. Per una banda, va visitar un assentament de treballadors immigrants sense permís de residència que malviuen sota vells coberts d’una antiga granja de porcs abandonada. En aquest emplaçament, va escoltar les vivències d’aquests treballadors, la majoria subsaharians arribats en pastera a les Illes Canàries i d’allà, per diferents vies, a Huelva, Jaén o Lleida.

Ara tenien feina al Segrià, poca, perquè la campanya ha estat minsa. Però tot i així, han anat sobrevivint a base de ser explotats laboralment, treballant nou o deu hores diàries a cinc euros l’hora, òbviament sense contracte i preferiblement dissabtes i diumenges per eludir les possibles actuacions de la Inspecció de Treball.

En roda de premsa posterior, en Pepe Álvarez va reclamar una intervenció decidida i permanent del Govern i fins i tot de la Fiscalia General de l’Estat per acabar amb aquests abusos, i poder normalitzar el sector de la fruita, fins a arribar a la situació que milers de persones vinguin a treballar al sector de la fruita espanyol igual que van a fer la verema a França.

Per altra banda, Álvarez també va visitar una central fructícola que disposa d’allotjament propi per als treballadors i treballadores contractats en origen per treballar a la manipulació i emmagatzematge de fruita. Eren buits, ja que aquest any no ha calgut contractació extraordinària per abastir la càrrega de feina a les centrals. Les glaçades excepcionals de principis d’abril han fet que enguany es patís una davallada important de producció de fruita.

Aquest fet ha provocat que en algunes empreses es plantegin dur a terme Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i en alguna central ja s’han tancat acords, sense pèrdua de salari, amb la representació legal dels treballadors i treballadores.

Aquestes dues realitats, la cara i la creu, subsisteixen al sector fructícola. I denunciar-ho públicament i exigir responsabilitats és la nostra obligació.

Des d’UGT-FICA de Catalunya entenem que l’únic camí de futur per al sector de la fruita ha de ser el del respecte a la dignitat dels treballadors i treballadores, amb el reconeixement dels seus drets laborals.

I alhora, treballem per establir marcs de diàleg i de negociació, que puguin permetre assolir acords beneficiosos per a tothom.

 

Bona Fira de Sant Miquel!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*