Articles d’Opinió

 

 

 

 

 

 

 

 

publicacio-6

 

——————-

LA NOVA MODA DE PRECARITZACIÓ LABORAL, LES EMPRESES MULTISERVEI

 

Què són les empreses multiservei? Són empreses que no desenvolupen una activitat concreta, sinó que presten una multitud de serveis a les altres empreses. I quan faig aquesta definició, no parlo de les ETT, sinó d’empreses que no tenen cap tipus de regulació pel que fa a negociació col·lectiva; parlo d’empreses que precaritzen tot el nostre entorn, que fan la feina abaratint el salari i les condicions dels propis treballadors i treballadores, els treballadors i treballadores que aconsegueixen que l’empresa pugui treballar i sense els quals no existiria.

La gran majoria de les persones que treballen en aquestes empreses tenen un salari de 10.000 euros anuals, al límit del salari mínim interprofessional, i jornades de treball amb un elevat nombre d’hores i en condicions d’esclavitud o semiesclavitud.

A la UGT tenim comptabilitzades unes 251 empreses multiservei que podrien estar desregularitzant les condicions d’uns 50.000 treballadors i treballadores al nostre país.

 

Què demanem des de la UGT? Demanem que les persones afectades per les empreses multiservei tinguin les mateixes condicions laborals i econòmiques que qualsevol persona treballadora del sector al qual pertanyin. És a dir, si la persona treballa netejant, que cobri segons el conveni col·lectiu de la neteja. Si la persona treballa en l’àmbit de la seguretat, que cobri segons el conveni col·lectiu de seguretat. Si la persona treballa en un escorxador, que cobri segons el conveni col·lectiu dels escorxadors. En definitiva, el que demanem és que hi hagi una regulació laboral per a les persones afectades. Com es va demanar i aconseguir fa uns quants anys amb les ETT.

 

Què hem fet com a la UGT per aconseguir el nostre objectiu?

Hem fet anàlisis, estudis i comparatives per conèixer la situació real al nostre país.

Hem fet campanyes de conscienciació, com la campanya No a les multiservei.

Hem impugnat i estem impugnant convenis col·lectius d’empreses multiservei que l’únic que fan és empitjorar les condicions laborals de les persones treballadores.

 

Què estem fent com a la UGT per aconseguir el nostre objectiu?

Seguir impugnant els convenis que signen aquestes empreses i que l’únic que fan és precaritzar la situació laboral de les persones treballadores.

Hem iniciat una nova campanya, Precari, NO, gràcies, que consistirà a atorgar un segell o certificat de qualitat a les empreses que tinguin millors condicions laborals i a denunciar públicament aquelles que abusin de les persones treballadores o que realitzin pràctiques d’explotació laboral.

També denunciem la situació de precarietat de les persones afectades per aquest tipus d’empresa i els fem una crida perquè sàpiguen que la UGT és casa seva i vinguin a informar-se i a solucionar la seva situació.

 

M’acomiado amb una de les meves frases preferides: si lluitem, podem perdre; si no lluitem, estem perduts.

 

Demelsa Mateos Medina

Secretària d’Organització de la UGT-Terres de Lleida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Un any més arriba el dia 8 de març amb el repte de la igualtat per assolir.

Un anys més no hi ha gaire a celebrar i el Dia Internacional de la Dona es converteix en un dia de lluita, reivindicació i de visibilitat d’unes dades que ens haurien de fer reflexionar.

 Resulta molt difícil parlar amb números freds i estadístiques d’un tema tan delicat i trist com és el fet que una dona hagi de fer front a un món laboral, on, aquests números, la col·loquen en clar desavantatge davant d’un home, només per raó de sexe.

 La discriminació és evident i no es pot rebatre quan sabem que hi ha una bretxa salarial que va del 40% al 15%, depenent del lloc de treball. Al Sector Públic, és menor. Aquesta dada és curiosa, perquè, estem parlant d’un àmbit on no hauria d’existir diferència salarial entre homes i dones. L’administració no pot fer distincions pel sexe a l’hora d’atorgar una plaça i, de fet, aquesta norma es compleix. Al sector de la Generalitat, les dones ocupades dupliquen als homes, i aquesta dada que pot semblar una bona notícia, no és més que un parany. Els homes empleats a la Generalitat, tot i ser la meitat que les dones, ocupen el doble de comandaments directius i alts càrrecs.

Un cop més l’estadística és demolidora i aquesta dada posa de manifest que mentre el criteri de selecció és la capacitat intel·lectual les dones aconseguim assolir xifres molt superiors a la dels homes, però, quan entren en joc criteris personalistes per triar llocs de responsabilitat, clarament mana el sexe, i mai és a favor de les dones.

Queda palès, doncs, que una dona ho té molt complicat, en un món, on la mateixa societat no es capaç d’eliminar temes denigrants i intolerables per la dona.

 No ens equivoquem, el dia 8 de Març és un dia de lluita, però, per als que volem canviar les coses, cada dia és 8 de Març.
Bea Bonilla.

Secretària General de la FESP-UGT Terres de Lleida

 


 

 

 

La UGT del segle XXI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ja han passat uns quants dies des de que vaig arribar a la secretaria general del meu sindicat la UGT Terres de Lleida. En aquests dies he estat repassant tota la meva trajectòria en la meva organització, sembla abans d’ahir, però han passat molts anys des de que vaig començar, molt  jove, amb 22 anys.

He ocupat llocs de responsabilitat, gairebé sempre compaginant-los amb les meves obligacions professionals. Han estat anys apassionants per les meves responsabilitats en formació, àrea institucional i altres més internes malgrat les dificultats que han anat sorgint he comptat amb el recolzament i la inestimable i fraternal ajuda dels meus companys i companyes.

La UGT és una organització històrica, amb 128 anys, un valor afegit que ens honra i que ens obliga a continuar fent història.

En aquests moments hem donat un pas molt important, afrontant processos de fusió de les anteriors 7 grans federacions de la UGT, en les 3 noves federacions que han de ser la pedra angular d’aquest sindicat per continuar defensant els mateixos valors; la llibertat, la justícia social, la igualtat i la solidaritat de la classe treballadora. Encarant el futur a les noves realitats, als nous temps fent una aposta ferma per avançar en el treball conjunt en els si de les plataformes socials i amb les quals podem compartir i fer arribar el missatge de defensa dels drets laborals i socials a un nombre més gran de persones.

Sóc conscient que no ho tindrem fàcil, la conjuntura social, política i laboral no ens es gens favorable. En aquesta situació de crisi que estem vivint i que alguns veuen com una oportunitat, nosaltres constatem l’increment de la precarietat i la pèrdua dels drets conquerits, els quals hem de tornar a reivindicar com si fossin nous.

La conflictivitat laboral i social no s’atura, hem de lluitar en el dia a dia contra els descrèdit maliciós. Però continuarem mantenint-nos ferms en la defensa dels nostres drets, i sobretot en la defensa dels drets de la classe treballadora.

Hem de potenciar la participació i la integració dels joves en les estructures sindicals. Ells, els joves, coneixen i pateixen de primera mà les dificultats actuals.

Hem de continuar fent costat als nostres jubilats, ells millor que molts saben del sentit de les paraules sacrifici, treball, i esforç.. Hem de lluitar per continuar tenint un sistema públic de pensions dignes i revaloritzades al cost de la vida, no podem donar un pas enrere en aquest sentit. Tots tard o d’hora hi hem d’arribar.

És la meva responsabilitat i la del secretariat que inicia aquesta etapa al sindicat ajudar en la consolidació de a cohesió interna, per aconseguir que tot aquest procés de fusions de les nostres federacions, doni el fruit desitjat.

Tinc molt clar, tenim tots molt clar, cap on volem anar, amb diàleg, compromís i treball, cap a  una organització; la UGT del segle XXI, on no hi sobra ningú i tots som necessaris.

 

Jose Luis Aguilà

Secretari General de les Terres de Lleida


 

ARTICLE DE BEA BONILLA, SECRETÀRIA GENERAL DE LA FESP-UGT TERRES DE LLEIDA

publicacio-6

 

 

 

 

 

 

NOUS REPTES, NOVES IL·LUSIONS

Acabat el 15è congrés de la UGT de Catalunya, celebrat a Terrassa del 6 al 8 d’abril, gairebé sense treva, assumeixo la nova responsabilitat que hi vaig adquirir, la secretaria d’organització de la UGT de Catalunya.

Un nou repte molt engrescador, perquè significa implicar-me una mica més a fons en un moment en què entrem de ple en un procés que comportarà, després de les necessàries fusions, la reducció de l’estructura sindical en tres grans federacions i el treball per sectors, que, a l’entorn de l’activitat laboral, permetrà la participació dels afiliats/des tant en la presa de posició com en la de decisions; en definitiva, una UGT molt més propera a l’afiliat, més àgil en la capacitat de resposta davant les inquietuds i les problemàtiques del dia a dia, que no són poques.

Comencem un camí nou. Es tracta d’un canvi important en la manera de fer i d’actuar, i cal que en sortim reforçats com a sindicat, implicats a fons en la consolidació d’aquest projecte que ens permetrà encarar el futur amb energies renovades i actuar amb contundència contra totes les injustícies que la manca de drets socials i laborals ha comportat.

Aquesta nova tasca no significa en cap cas una desvinculació de les nostres comarques: és precisament per aquestes que formaré part del Secretariat i, per tant, sempre seran presents, com la resta de territoris, en el quefer diari, amb l’objectiu de fer de la pluralitat territorial, com ja va anunciar el nostre secretari general, Camil Ros, un dels elements bàsics del nostre funcionament.

És evident que les funcions seran diferents de les que he assumit els darrers tres anys com a secretària general de la UGT de les Terres de Lleida, i que s’ha de produir el relleu necessari i lògic. Ara ens toca treballar perquè aquest procés que engegarem es faci de manera que en surti una UGT encara més cohesionada i, per tant, més reforçada, capaç de concretar a Lleida els compromisos adquirits en el darrer congrés de Catalunya, que representen un full de ruta clar que pivotarà sobre quatre grans eixos: recuperar els drets perduts en aquesta crisi, assentar les bases del canvi de model productiu que el país necessita per a una recuperació amb garanties, reduir les desigualtats socials i laborals i enfortir el sindicat. Tot això, seguint amb la línia iniciada ara fa tres anys de treball en equip i de sumar amb altres organitzacions i moviments socials en la reivindicació de drets i de llibertat.

Aquest és el nou repte col·lectiu en una UGT en moviment constant, que no oblida els seus orígens, que es reorganitza per ser més útil, més eficient i eficaç envers la classe treballadora i que reivindica ben fort:

SOM DRETS, SOM LLUITA!

Núria Solé

Secretària d’Organització de la UGT de Catalunya


 

 

Article de la FETE-UGT amb motiu del 8 de Març:

160308 FETE-Dia de la Dona (1)

Article d’Opinió 8 de Març per Ana Almendros

pag_08OcupacióAna Almendros (XASI UGT de Lleida)

 

 

Article del 8 de Març

Article Ana Almendros



Núria Solé (Secretària General UGT-Terres de Lleida)

Article ‘Rescatem els Salaris’ (Diari Segre)

Clica aquí per llegir-lo amb PDF: Article Opinió Núria Solé

Untitled


Ramon Moreno (FETE-UGT Lleida)

2LM SETEMBRE.indd

 

 

 

 

Aquí el tens amb PDF: Article Opinió Inici de Curs


 

 

Antonio Rodríguez (Secretari General FITAG-Lleida)

Untitled

 

 

 

 

També el pots llegir en PDF aquí:

SALVEMOS LA INDUSTRIA DEL VALLE DE ARAN (1)

 


 

Javier Giménez (Responsable Ensenyament Públic, FETE-UGT Lleida)

1lm 21/08/14.indd

Pots llegir-lo aquí tot amb PDF: Maestras a La Granadella.

 


 

Antonio Rodríguez (Secretari General FITAG Lleida)

Untitled

Llegeix la versió en castellà de l’article


 

Ramon Moreno i Javier Giménez (FETE-UGT Lleida)

La Manyana, Juliol 2014

1lm 7 juliol.indd


Núria Solé i Domingo (Secretària General UGT-Terres de Lleida)

Diari Segre, Juny 2014

Article d’Opinió Núria Solé

Untitled


Sonia Gatius (Secció Justícia UGT-Terres de Lleida)

Lleida al Minut (Juny 2014)

Llegeix l’article en aquest enllaç

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 


 

Javier Giménez i Rosa Maria Giralt (FETE-UGT Lleida)

La Manyana (Juny 2014)

Llegeix aquí per llegir l’article: Les Mestres de la República

P2 dia 13dejunio-.indd


 

 

Anna Almendros (Responsable de la XASI, UGT de Lleida)

La Manyana (Juny, 2014)

Llegeix l’article clicant en aquest enllaç: Article d’Opinió Anna Almendros (UGT-Lleida)

1 lm 3 juny.indd

 

 


 

 Pep Gonzàlez, secretari general de la FSP-UGT Terres de Lleida

 Revista La Paeria (Juny, 2014)

Llegeix l’article en aquest Quan el Contracte social es desvirtua (2)

Article 1


Juan Castro, secretari general de la SMC-UGt de Lleida

Diari La Manyana (Juny, 2014)

Llegeix l’article: Article d’opinió de Juan Castro (SMC-UGT)

P2 dia 11dejunio-.indd

 

 

 

 

 


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>