Disminueix l’atur al juny a Lleida, però es creen contractes precaris i temporals

atur-retalladaLes xifres d’atur d’aquest mes de juny mostren una lleugera millora respecte a les de mesos anterior durant la pandèmia, tot i que cal tenir en compte que en aquestes dades facilitades pel Ministeri de Treball no s’inclouen les persones afectades per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE) en els darrers mesos.

No obstant això, l’atur ha disminuït en 559 persones a la demarcació de Lleida durant el mes juny, una dada que situa la xifra de desocupats de la demarcació en 22.933 persones. Si ens fixem en els sectors, el de serveis registra un descens de 488 desocupats respecte al maig, el de la indústria baixa en 151 persones i 43 el de la construcció.

Pel que fa als contractes, se n’han fet 17.399, dels quals 8.743 corresponent al sector serveis. D’aquests, 16.140 són temporals, i la resta, indefinits.

Des de la UGT de Catalunya reclamem:

  • La derogació immediata de les reformes laborals, que són les culpables d’aquest model laboral tan precari i que han fomentat l’acomiadament, la desregulació laboral i la implantació generalitzada dels contractes temporals. Els ERTE han demostrat que hi ha mecanismes de flexibilitat que preserven l’ocupació i que fan inútil una reforma laboral que únicament serveix per a privatitzar les condicions de treball. Només així podrem encarar una reconstrucció econòmica i social digna, eficient i sense deixar a ningú enrere.
  • La reorientació immediata dels pressupostos de la Generalitat per atendre l’emergència social en la que es troben milers de famílies a Catalunya a causa de la crisi sanitària de la Covid-19.
  • Emplacem al Govern de la Generalitat de Catalunya a agilitar els treballs d’elaboració d’un Pla per a la reactivació econòmica i la protecció social, pactat i concertat amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, per establir la priorització de les mesures necessàries i abordar la situació d’emergència econòmica, laboral i social.
  • Reclamem al Govern de la Generalitat de Catalunya un Pla de Xoc fruit del diàleg social per abordar la situació econòmica i l’emergència social.
  • Reclamem una política industrial ambiciosa. S’ha d’aprovar el Pla de suport al sector de l’automòbil i una aposta clara i valenta per al sector, a l’alçada del que estan fent els altres països europeus.
  • Demanem de manera urgent, agilitar la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital per donar cobertura als centenars de milers de famílies que es troben fora de tots els circuits de protecció econòmica i social.
  • Exigim a l’administració que agiliti la tramitació de les prestacions de les persones en ERTO que encara no s’han resolt, perquè puguin disposar d’ingressos el més aviat possible, així com la garantia dels ingressos a les persones i famílies més vulnerables: les que depenen de la Renda Garantida de Ciutadania o prestacions assistencials, i també la cobertura a les persones que no tenen accés a les mesures aprovades: persones en situació d’atur, les que treballaven en economia submergida o les que cobren 430€ que difícilment podran subsistir.
  • Reclamem que es faci efectiva la reincorporació al seu lloc de treball de les persones en situació d’ERTOs, quan aquests finalitzin, i perllongar els expedients de regulació temporal d’ocupació en aquells sectors en els que sigui necessari.
  • Demanem una revisió exhaustiva de tots els ERTOs de força major per part de l’administració, amb l’objectiu de detectar aquelles empreses que els han presentat de manera injustificada, perquè siguin sancionades i hagin de retornar les subvencions rebudes.
  • Exigim que les empreses i les administracions compleixin amb l’obligació de garantir la seguretat i la salut de tots dels treballadors i les treballadores consensuant i establint les mesures i els protocols necessaris per desenvolupar el seu treball.
  • Reclamem més recursos personals i econòmics per al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i incrementar el nombre d’orientadors i orientadores especialitzats per tal de garantir una ràpida i adequada atenció a les persones, així com polítiques actives d’ocupació d’impacte directe a les persones treballadores més afectades per aquesta crisi sanitària que inclogui una estratègia de reinserció laboral, amb itineraris d’orientació personalitzats i formació i requalificació professional per a millorar la serva ocupabilitat a curt termini i puguin reincorporar-se al mercat de treball el més aviat possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*