Camil Ros exigeix a Lleida un pla de xoc per salvar els arbres i els llocs de treball

ugt-reunio-treball-afrucat-16052023Representants de la UGT-Terres de Lleida, acompanyats pel secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, han mantingut aquest dimarts a la tarda una reunió de treball amb Manel Simón, director general d’Afrucat, per abordar la dramàtica situació del camp, principalment a la zona regable del Canal d’Urgell, hectàrees on es produeixen el 55% de les pomes i peres de Catalunya –cal recordar que Catalunya produeix el 73% de les pomes i peres de tot l’Estat-.

La situació és desconeguda per a tothom i és complicat prendre decisions amb la certesa que són les correctes. No obstant això, els pagesos estan a l’espera que s’anunciï la data de l’únic reg que hi haurà en tot l’estiu al Canal d’Urgell. Tot apunta que serà a principis de juny, però els experts temen per la supervivència dels arbres i una pèrdua molt elevada de la producció si no hi ha aigua durant els mesos d’estiu.

Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha exigit a les administracions competents “un pla de xoc immediat per garantir la continuïtat dels arbres i salvar el màxim de collita possible. Un plantejament estratègic a nivell català per evitar que aquesta situació es cronifiqui en el temps”. En aquesta línia, ha volgut deixar clar que la dramàtica situació del camp “no és només un problema de la pagesia, sinó de tota Catalunya, Espanya i del conjunt d’Europa”.

Ros també ha exigit mantenir els llocs de treball i salvar l’ocupació del camp: “Hem de tenir molt presents els propietaris i les empreses del camp”. El màxim dirigent de la UGT de Catalunya també ha emplaçat a la Generalitat a posar-se a treballar i estudiar la viabilitat dels ERTOs –per força major o no- perquè la situació no es perllongui més.

El secretari general de la UGT de Catalunya també ha incidit: “No podem centrar aquesta dràstica situació només al camp, ja que les indústries de l’Urgell en breu també patiran aquestes restriccions. Escorxadors, empreses làctiques, indústries de paper i cartró… també demanen respostes, reaccions i un pla de xoc integral per revertir la situació”.

Finalment, Camil Ros també ha plantejat un nou pla estratègic de l’aigua perquè puguem sempre comptar amb aquest bé escàs: “Solament reaccionem quan tenim la crisi a sobre, i és de vital importància anticipar-nos a les situacions sobrevingudes”.

Per la seva banda, Manel Simón, director general d’Afrucat, ha explicat que es calcula –tot són suposicions ja que no han viscut mai una situació similar- que perquè se salvin els arbres es necessita una regada de 10 hectòmetres cúbics cada mes de l’estiu (juny, juliol i agost). També es preveu, si no plou, perdre un terç dels 40.000 llocs de treball que es creen durant la campanya de la fruita al nostre territori.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*