Les bones expectatives al sector turístic han de ser l’oportunitat per un canvi de model

a_Calella-de-Palafrugel-aLa correcció a l’alça del PIB turístic realitzada per l’associació empresarial Exceltur –passant d’un 3,4% a un 4%– és una mostra evident de la realitat d’un sector que confirma una recuperació en la seva activitat que es projecta amb optimisme a mig termini. Pels representants empresarials del sector turístic espanyol –que el proper 19 de gener es reuniran en el VIII Fòrum de Lideratge Turístic– la bona marxa del sector ha de ser complementada amb iniciatives que potenciïn el turisme digital, generin un clima de convivència ciutadana que estimuli la demanda i produeixi un major grau d’implicació de l’Administració pública.
Però, poc hem escoltat sobre la importància de millorar les condicions socials i laborals dels professionals del sector, començant per repercutir en els seus salaris aquesta realitat positiva i la previsions optimistes que estan traslladant a l’opinió pública.

Per UGT el nostre país no hauria de ser considerat, gairebé exclusivament, com una destinació de turisme de sol i platja, encara que tingui gran experiència i recorregut en aquest sentit. En aquests anys, el model de turisme low cost és el que més s’ha ressentit, perquè són les classes baixes i mitjanes les que més han patit els efectes de la crisi. El sector turístic s’ha de diversificar amb propostes de qualitat, que ofereixin altres expectatives.

En aquest sentit, UGT comparteix la idea que les administracions públiques han de donar facilitats perquè els empresaris puguin invertir i els treballadors creixin en el seu desenvolupament professional, oferint un valor afegit i majors ingressos.  Cal explorar noves vies de desenvolupament del sector turístic que consolidin un canvi necessari de model que portaria conseqüències positives per  l’ocupació, perquè es captarien nous nínxols de mercat que, al seu torn, generarien una major afluència de turistes i un increment dels ingressos. Tot això s’hauria de traduir necessàriament en un increment dels salaris dels treballadors a través de processos de negociació col•lectiva que recullin la realitat d’un sector que està incrementant la seva activitat i beneficis dia a dia. Així ho estem traslladant, durant els últims mesos, als diferents partits polítics amb els que UGT s’està reunint perquè coneguin l’anàlisi i les propostes del sindicat per al sector turístic.

Tot això només serà possible amb una inversió solvent en formació dels treballadors que aporti qualitat i qualificació al propi sector. En aquest sentit, UGT porta anys posant en valor la figura del treballador fix discontinu, que combina la temporalitat del sector amb les garanties jurídiques de continuïtat en l’ocupació. Estem davant un sector de pas per a una part dels seus professionals i només deixarà de ser-ho quan els treballadors tinguin una retribució acord a les funcions que representen. I, per a això, és necessari comptar amb inversió i formació.

En definitiva, UGT comparteix l’anàlisi realitzada per Exceltur però no estaria de més que qüestions com les plantejades per aquesta organització sindical calin en el discurs teòric dels representants empresarials amb l’ànim que siguin implementades en el que sembla ser un cicle de recuperació per al sector turístic que ha d’abandonar vells models i aspirar a un nou paradigma que es sostingui en pilars sòlids com la qualitat, la formació, la innovació i el repartiment equitatiu de la riquesa produïda. Si el sector va bé, tots els seus agents han de veure’s reconeguts en el resultat: començant pels treballadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*